Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kraftsamla för Finnslättens utveckling

Vårt samhälle står inför stora utmaningar. Behovet av reformer för jobbskapande och ekonomisk stimulans växer, samtidigt kvarstår de stora behoven av digitalisering och att möta klimatutmaningen. Men det finns sätt att behålla fokus på klimatomställning och digitalisering och samtidigt satsa på framtidens arbetsmarknad och Sveriges konkurrenskraft. Här kan Västerås – och Finnslätten – visa vägen.

För dit världen vill gå – där står redan Finnslätten. Efter att ha fokuserat på elektrifiering och automatisering sedan 1960-talet och samlat forskare, ingenjörer och expertkompetens från hela världen, producerar företagen på Finnslätten de hållbara, elektrifierade, automatiserade och digitala lösningarna som världens industrier och transportföretag skriker efter.

Men ska vi förhindra växtvärk och låta Finnslätten bli Europas ledande elektrifierings- och automationskluster måste industrins utveckling matchas av samhället. Här i Mälardalen är vi väl medvetna om klustrets potential och nu krävs att vi, industri och offentliga beslutsfattare tillsammans, kraftsamlar för att lyfta även det nationella och europeiska intresse som Finnslättens utveckling medger. Vi behöver samlas kring de frågor vi gemensamt har intresse av att driva:

• Skapa en tågförbindelse. Inom några få år kan upp till 15 000 personer komma att ha sin arbetsplats på Finnslätten och för det behövs tillförlitliga, hållbara och smidiga kollektivtrafiklösningar som varken överbelastar vägnät, parkeringsmöjligheter eller miljö. En perrong vid det befintliga tågspåret genom området, som kopplar ihop Finnslätten med Västerås C, Stockholm och resten av Mälardalen, är egentligen allt som behövs.

• Locka ännu mer global expertis med universitet och engelskspråkig skola. Den redan i dag världsledande forsknings- och utvecklingsverksamheten på Finnslätten planeras under kommande år att förstärkas med campusmiljöer för svenska och utländska forskare liksom för start-ups. För att höja innovationsförmågan, stimulera jobbskapande och tillvarata möjligheterna till industrinära forskning krävs att Mälardalens högskola uppgraderas till tekniskt universitet och att engelskspråkig grundskoleutbildning kan erbjudas.

• Utöka elnätskapaciteten. Sveriges tillgång på förnybar och prisvärd elektricitet är unik. Men, om den inte finns tillgänglig går konkurrensfördelen förlorad – och redan nu finns begränsningar vad gäller elförsörjning för större nyetableringar på Finnslätten.

Elektrifieringsrevolutionen äger rum här och nu och den mest kraftfulla industriella expansionen och kampen om marknadsandelar kommer att ske inom de kommande tre–fem åren. Utbyggnaden av kapaciteten i elnätet måste därför gå mycket snabbare än de nuvarande planerna signalerar. Våra företag bidrar även gärna i denna fråga tillsammans med partner i regionen för att skynda på utbyggnaden av tillförlitlig kraftöverföring.

Målet är tydligt och viljan finns, men för att få genomslag måste vi tydligare samlas kring dessa prioriterade frågor i vår gemensamma ansträngning – och sedan driva dem vidare ännu hårdare. Vi kan förverkliga Finnslättens potential, bemöta de ekonomiska utmaningarna och skörda elektrifieringsrevolutionens möjligheter i form av jobb, innovation och konkurrenskraft. Och då måste vi agera skyndsamt, smart och framför allt – tillsammans.

Dennis Helfridsson, vd ABB AB

Fredrik Owman, platschef, Bombardier Västerås

Jenny Larsson, vd ABB Power Grids Sverige

Peter Carlsson, vd och medgrundare, Northvolt

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel