Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kyrkan ger plats för folkmordsminne i Västerås

Den 25 februari uppmärksammades folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 på VLT:s debattsida av företrädare för den politiska majoriteten i Västerås stad.

Artikelförfattarna förklarade att de är positiva till att ett monument över folkmordet kan komma till stånd i Västerås på privat mark och med privat finansiering. Samtidigt pekar de på att det finns stora juridiska hinder för Västerås stad att medverka till ett monument.

I Västerås finns det sedan länge en kommitté för ett monument över folkmordet. Kommittén har kontakt med Svenska kyrkan. Både Västerås stift och Västerås pastorat har engagerat sig i frågan för att hitta en bra placering av ett minnesmärke.

Bakgrunden till frågan är det folkmord som genomfördes under första världskriget och åren som följde i det dåvarande Osmanska riket. Cirka en miljon armenier och hundratusentals syrianer, assyrier, kaldéer och pontiska greker mördades genom tvångsdeportationer, avrättningar, massakrer och framkallad hungersnöd.

Massmorden genomfördes på order från den osmanska staten, de så kallade ungturkarna. De flesta som mördades var civila – barn, kvinnor och män.

Folkmorden har erkänts av Sverige riksdag 2010. Alla partier stod bakom detta beslut. Även FN har erkänt folkmordet.

I Sverige finns det i dag ett mycket stort antal kristna som är släkt med, eller har koppling till, de människor som drabbades av folkmorden. Självklart berörs även många som bor i Västerås. För dessa kristna är det viktigt att folkmordet erkänns och uppmärksammas.

Att folkmordet uppmärksammas med ett minnesmärke är viktigt för de drabbade, men det är också viktigt för framtiden. Samhällen som inte lär av historien riskerar att upprepa den. Förföljelserna av kristna pågår dessutom än i dag. Om det hat som finns på sina håll kommer ingen att kunna säga att man ”visste ingenting”.

Svenska kyrkan i Västerås kommer därför att hjälpa till med att folkmordet 1915 uppmärksammas på lämplig plats i Västerås.

Den nämnda Västeråskommittén har erbjudits att sätta upp ett minnesmärke över folkmordet vid endera Mikaelikyrkan eller Tomaskyrkan. Texten kommer att följa det uttalande som Sverige riksdag gjort i frågan. I det uttalandet benämns även de drabbade folkgrupperna.

Mikael Mogren, biskop Västerås stift

Jörgen Eklund, ordförande kyrkorådet i Västerås pastorat

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel