Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kyrkbacksborna berövade på sina garage

Bostadsaktiebolaget Mimer är ett av Västerås kommun helägt allmännyttigt bolag som skall uppföra, köpa, förvalta, uthyra och försälja fastigheter och tomträtter i syfte att främja bostadsförsörjningen i Västerås kommun.

När Kyrkbacken i Västerås skapades enligt stadsplanen 1965 satt Mimer med i Kyrkbacksberedningen. I denna grupp diskuterades de praktiska åtgärderna för att fullfölja stadsplanens intensioner. Mimer hade då 56 lägenheter i området men fick ganska snart disponera 81 lägenheter på Kyrkbacken.

Trafikfrågorna och framför allt parkeringsfrågan diskuterades ingående. Den frivilligt bildade arkitektgruppen som utförde själva stadsplanen hade tidigt fastslagit att de centrala kvarteren på Kyrkbacken skulle bilda små tomter omgärdade av gränder. Ingen trafik i gränderna och inga bilar på de små tomterna. Parkering skulle ske i områdets utkanter. Och för att ta hand om bilarna avstyckades två tomter, Felix 2 och Fingal 7, för detta parkeringsändamål.

Enligt tidens lagstiftning var staden ansvarig för att parkeringsplatser i tillräcklig omfattning skapades. En samfällighet skulle bildas. Den skulle bygga och driva parkeringsanläggningen som utgjordes av de båda tomterna i Felix och Fingal. Härför fick de nya tomtägarna på Kyrkbacken deponera 6 600 kronor i parkeringsavgäld. Mycket diskussioner uppstod över hur denna samfällighet skulle anordnas. Det diskuterades aktiebolag och ekonomisk förening och så vidare. Dock tillfrågades inte den nyligen bildade Kyrkbacksföreningen.

Mimer erbjöd sig den 21 april 1971 i ett brev till drätselkammaren att anlägga och driva parkeringsanläggningen på Kyrkbacken. Under senare delen av 1971 uppförde Mimer garage om 16 platser på Fingal och en öppen parkering om 35 platser på Felix. En besöksparkering om 18 platser anordnades också på Felix.

Inflyttning i de 16 garagen skedde i början av 1972. Många av de Kyrkbacksbor som hade anmält intresse för garage fick nu flytta in här. Men strax började Mimer uppträda besynnerligt. Nya sökande på Kyrkbacken nekades garage på Fingal. Mimer hade egen kö för sina inneboende. Allt eftersom fastigheter bytte ägare på Kyrkbacken förvägrades de nya ägarna garageplats på Fingal. Mimer menade plötsligt att garagen endast var till för Mimers hyresgäster. 2019 fanns endast två kvar som hyrt garage från begynnelsen men som inte hyrde bostad av Mimer. Dessa blev nu plötsligt uppsagda.

Mimer har uppenbarligen glömt att man förvärvade Fingal 7 i egenskap av huvudman för samfälligheten. Man betraktar nu tomten som sin egen. Men detta vill Mimer inte prata om. Man svarar inte på brev.

Staden förvärvade tomten Fingal 7 genom en kostsam expropriation. Därefter upplät man tomten till Mimer. Anledningen till detta vill man inte prata om. Man svarar inte på brev.

Borta är allmännyttan. Mimer gör det för egen vinnings skull. Borta är huvudmannaskapet för samfälligheten. Mimer gör det för att höja attraktionsvärdet på de egna bostäderna. På detta sätt främjar Mimer bostadsförsörjningen i Västerås kommun. Man tar från det gemensamma och ger till sina egna.

Så gör Mimer för att roffa åt sig de enda garagen som finns på Kyrkbacken. Mimer som fyller 100 år i december 2020.

Jan Smede

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel