Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: L: Andelen obehöriga lärare ökar oroväckande

Liberalerna har satt upp målet att Sverige inte ska ha utsatta områden år 2030. Det kräver aktiv politik inom flera områden: lag och ordning, tryggare områden, egen försörjning och demokratiska värderingar men inte minst inom skolan. Där läggs grunden för många år framåt. Utbildning ger makt att hitta sin väg i livet, oavsett hur starten såg ut. Skolan ska förmedla kunskap och fostra demokratiska medborgare, därför sätter liberaler alltid skolan först. 

I Västerås har kunskapsresultaten sjunkit från 78 procent godkända i alla ämnen 2010 till som lägst 68 procent 2017.

Vi ser ett antal områden som bekymrar, lärarbristen är akut, andelen obehöriga lärare ökar igen vilket direkt påverkar undervisningens kvalitet och kunskapsresultaten sjunker. Vi har problem med en allt högre andel obehöriga lärare, särskilt på skolor i socioekonomiskt utsatta områden. Det innebär att de elever som mest behöver utbildade behöriga lärare inte får det. Alla elever, oavsett föräldrarnas utbildningsbakgrund, ska möta de bästa och erfarna lärarna. Vi driver på för en statlig kunskapsskola för att vända utvecklingen och göra skolan som starkast där elevernas förutsättningar är som svagast.

I Västerås har kunskapsresultaten sjunkit från 78 procent godkända i alla ämnen 2010 till som lägst 68 procent 2017. De senaste åren har utvecklingen vänt och förra året lämnade 73,6 procent av eleverna grundskolan med godkända betyg. Årets elever som gick ut grundskolan denna vårtermin har legat efter betygsmässigt under hela sin skolgång. Det är inte bra och skolan i Västerås behöver fortsatta satsningar för att kunna vända kunskapsresultaten. När de preliminära resultaten för de kommunala skolorna kommer inom kort startar analys och förbättringsarbetet och i oktober vet vi hur de resultaten står sig mot övriga riket.

2019 sjönk andelen behöriga lärare i hela landet. I Västerås sjönk andelen mer än riket vilket är allvarligt. De kommunala skolorna har nu 66,7 procent behöriga lärare och inkluderas de fristående ligger samma siffra på 64,6 procent vilket gör att Västerås tillhör de kommuner bland jämförelsekommunerna med lägst behörighet. Den absolut viktigaste faktorn för skolans kvalitet är läraren och tillgången på utbildade behöriga lärare. Därför är det otroligt viktigt att vi kan locka fler till läraryrket. Liberalerna menar att mer måste göras nationellt som lokalt för att behålla och locka tillbaka lärare som slutat. 

Det finns ingen genväg till kunskap, det behövs tid och skickliga pedagoger.

Det kräver satsning på arbetsmiljön, fortbildning men också bättre löner. Västerås ligger sedan länge efter lönemässigt och det kommer att ta tid att ändra på. I år fick vi glädjande nog gehör för en lönesatsning på 10 miljoner kronor framför allt riktat till lärare, men det är långt ifrån tillräckligt för att kunna konkurrera med närliggande kommuner. Lokalt har grundskolenämnden gett ett uppdrag till barn- och utbildningsförvaltningen om hur staden kan öka behörigheten, inte minst på de skolor med tuffast utmaningar. Lönesatsningen som genomförs i år kommer säkerligen inte räcka utan fler åtgärder kommer behövas för att fler lärare ska kunna rekryteras till Västerås skolor. När lärare saknas påverkas både kvalitén i elevernas undervisning och arbetsmiljön för befintliga lärare. 

Det finns ingen genväg till kunskap, det behövs tid och skickliga pedagoger. Och det ska vara lugn och ro i alla klassrum, frågan om studiero och arbetsmiljö är viktig. Brister inom detta område anges som främsta förklaring till varför lärare väljer att lämna yrket. Vi kommer därför fortsätta prioritera frågan om studiero och respekten för lärarna. Det som händer i klassrummet är avgörande för hur det går för barn och ungdomar i framtiden och vilka möjligheter de har att skapa sin egen framtid. 

Roger Haddad (L)

Skolpolitisk talesperson 

Anna Lundberg (L)

Ordförande i Grundskolenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel