Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: L: Folkökning är inget självändamål – men livskvalitet är det

Under hela 2020 har det förekommit artiklar i VLT med kritik mot att "ledande politiker", som det påstås, verkar "fixerade vid" att Västerås ska växa till över 200 000 invånare. Som en av dessa "ledande politiker" tror jag att det börjar bli dags för ett litet förtydligande i frågan: Det finns inget som helst självändamål för mig eller mitt parti att Västerås ska ha många invånare. Däremot tycker jag att det är viktigt att kommunen fungerar bra för de människor som väljer att bo här.

Även bostadsproduktionen har halkat efter, med svår bostadsbrist som följd.

Det är ett faktum att kommunens ledning under stora delar av 2000-talet kontinuerligt underskattat folkökningstakten. Detta har fått till följd att staden lidit av en närmast kronisk brist på förskoleplatser, grundskoleplatser och äldreomsorgsplatser.

Även bostadsproduktionen har halkat efter, med svår bostadsbrist som följd.

Utifrån ovanstående så har kommunen sedan några år en planeringsinriktning som säger 230 000 invånare år 2050 (en del insändarskribenter tycks ha förväxlat siffrorna och skriver gång på gång felaktigt att 250 000 invånare är kommunens mål).

Att planeringen utgår från 230 000 invånare 2050 tycker jag inte alls är konstigt. Det innebär en folkökningstakt som inte är särskilt mycket högre än den vi haft de senaste tio åren. Och även om nu detta antagande skulle visa sig vara lite för offensiv – på grund av att invandringen torde minska mycket kraftigt – så är det väl i vart fall bättre att vi nu bygger lite för många skol- och förskoleplatser än att vi fortsätter med den kroniska bristsituation som förstört vardagen för så många familjer de senaste två decennierna?

Bristsituationen har dessutom inte bara lett till mänskligt lidande, utan har också i många fall inneburit stora onödiga merkostnader för kommunen.

För att sammanfatta: det stora problemet i Västerås just nu är inte att vi investerat för mycket i skolor, förskolor, äldreboenden och bostäder, utan att vi investerat för lite. Folkökning är inget självändamål – men livskvalitet är det.

Jesper Brandberg (L)

kommunalråd och vice ordförande kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel