Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: L: Ja, nödvändigt satsa på äldreomsorg

Svar. Howkar Muhammed Ali, skyddsombud på Zethelius korttidsenhet, skriver i VLT den 12 juni, "Nödvändigt att satsa på äldreomsorg och sjukvård". Jag kan inte annat än att hålla med. Äldreomsorgen, i Västerås och på andra orter, var under många år underfinansierad. Den majoritet som tillträdde efter valet, S+L+C+MP, lovade att satsa på äldreomsorgen. Detta gjordes också i den budget för 2019 som antogs av kommunfullmäktige hösten 2018. Men detta hjälpte föga när riksdagen en månad senare med stöd av SD antog M+KD:s budget. I denna budget ingick ett slopande av det riktade statsbidraget till undersköterskor i äldreomsorgen. Vilket ledde till att finansieringen av ungefär 60 undersköterskor i äldreomsorgen försvann.

För 2020, den budget som gäller nu, genomfördes också det året en lokal satsning på äldreomsorgen och denna gång kom inget riksdagsbeslut som hindrade att satsningen skulle få genomslag. Men covid-19 har visat att detta inte räcker. Grundbemanningen på äldreboenden måste öka genom fler tillsvidareanställningar och visstidsanställningar medan andelen timvikariat måste minska.

Inför arbetet med budget 2021 har äldrenämnden krävt satsningar. Och denna gång är jag övertygad om att kommunfullmäktige kommer att vara än mer lyhörd för vad som krävs i form av satsningar på äldreomsorgen.

Bengt-Åke Nilsson (L)

ordförande äldrenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel