Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: L: Kunskapsresultat, lärarbehörighet och ekonomi är viktigt

Annons

Svar på Leif Verner Anderssons inlägg "Svårt att välja rätt grundskola", VLT den 16 november.

Liberalerna försvarar valfriheten som finns i ett fritt skolval. Den tidigare modellen där alla gick i den närmaste skolan försökte pressa ned alla barn i en form och skulle förstärka bostadssegregationen om den återinfördes. Istället vill vi att alla aktivt ska välja skola till sina barn. Detta kommer nu att införas i Västerås.

På nationell nivå utreds frågan om aktivt skolval, antagning och resultatet av den utredningen väntas presenteras i mars 2020.

Precis som Andersson skriver, behövs bra information för att föräldrar ska kunna göra ett genomtänkt val. Förutsättningarna för att göra ett aktivt skolval är mycket olika, vilket Andersson helt riktigt påpekar.

Nu finns en utmärkt tjänst från Skolverket som heter Utbildningsguiden där man enkelt kan jämföra olika skolor utifrån betyg, resultat på nationella prov, lärartäthet med mera. Det är en tjänst som ger bra och saklig information. Vi har aktivt skolval i Västerås och behöver förbättra informationen om vad skolvalet innebär och genomföra insatser för att informera samtliga föräldrar och säkerställa att informationen gått fram och blivit förstådd. Det arbetet har startat och som liberaler vill vi att det ska leda till att fler gör medvetna val av skola.

Tanken att samla ihop alla skolor med bristande elevunderlag och som har svårt att rekrytera lärare till en ”storskola” är heller inte en modell som vi liberaler vill genomföra. Nyköping försökte sig på det genom att lägga ner alla sina kommunala högstadieskolor och samla ihop dem till en enda stor skola men framgången av det har ifrågasatts och kunskapsresultaten har minskat. Vi tror inte på “storskolor” av det slaget eftersom det snarast skulle förstärka problemen istället för att lösa dem och vi tror att många västeråsare vill ha en skola för sina barn nära bostaden.

Kunskapsresultat, lärarbehörighet och ekonomi är alltid viktigt och något vi följer upp regelbundet. Det finns en gräns för hur få elever en skola kan ha för att ha en hållbar organisation över tid och vi behöver med jämna mellanrum göra förändringar. Det sker kontinuerligt och beror på allt från friskoleetableringar, vilka skolor som är populära och bostadsbyggande.

Liberalerna är fast beslutna att utveckla skolan i Västerås. Vi höjer skolpengen och genomför reformer med fokus på kunskap. Nu stiger kunskapsresultaten i Västerås, men det går fortfarande för långsamt och kräver en fortsatt satsning på skolan. Den satsningen kommer vi fortsätta strida för i majoriteten i Västerås och i riksdagen.

Roger Haddad

riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson (L)

Anna Lundberg

ordförande grundskolenämnden Västerås (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel