Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: L: Nära vård ja – men vem betalar?

De flest är ense om att Nära vård är något positivt, här ligger en bra utveckling. Visserligen är nog inte alla på det klara med vad Nära vård kommer att innebära, men det finns en positiv grundton till denna utveckling. Nära vård i vårt län verkar kunna ske utan drastiska neddragningar på befintlig vård som i till exempel Stockholms län. Detta är bra.

Det har utlovats statsbidrag till Nära vård, låt oss hoppas att det handlar om en permanent höjning.

Även om det på långa vägar ännu inte är klart vad Nära vård innebär, vet vi att upplägget bygger på samverkan mellan sjukvårdshuvudmannen landstingen/regionen och länets kommuner. Innebörden i kommunernas roll är ännu inte klargjord. Men bara ansatsen att mer av framtidens vård ska ske på hemmaplan är god.

Det har utlovats statsbidrag till Nära vård, låt oss hoppas att det handlar om en permanent höjning. Ett tillfälligt statsbidrag skulle inte vara någon långsiktig lösning.

I övrigt har jag inte sett minsta antydan till svar på är hur finansieringen av framtidens Nära vård ska ske. Ett ökat samarbete om sjukvård mellan sjukvårdshuvudmannen och länets kommuner innebär rimligen kostnader för kommunerna. Hur kommer detta att regleras? En ny skatteväxling där kommunerna kompenseras för sitt ökade åtagande eller avtal mellan regionen och kommunerna.

En sak är i alla fall klar, regionens framtida utmaningar med stora investeringar i ett nytt sjukhus ska inte lösas genom en övervältring av framtida kostnader på länets kommuner. Inte heller länets kommuner saknar utmaningar för hur den kommunala verksamheten ska finansieras. Därför är det ingen lösning att kommunerna åläggs ytterligare en ekonomisk börda.

Dessutom är jag övertygad om att planeringen för hur Nära vård ska utformas underlättas om kommunerna vet att de kommer att kompenseras för sitt utökade åtagande. Ett svar från ledningen för regionen om hur framtidens Nära vård ska finansieras är därför önskvärt.

Bengt-Åke Nilsson (L)

ledamot av regionfullmäktige

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel