Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: L: Varje människa har rätt att bli sitt allra bästa jag

Myndigheten för delaktighet visar att nästan varannan person med nedsatt funktion skattar sin hälsa som dålig, många får mindre vård och äldre läkemedel. Diabetes, dåliga tänder, värk, astma, psykisk ohälsa och högt blodtryck är vanligt. Sjukvården behöver mer kunskap. Vi vill införa riktade hälsoundersökningar. Försäkringskassa, sjukvård, Arbetsförmedling och kommuner måste få ansvar att samarbeta. Alla som behöver ska få en kontaktperson.

Forskning visar att ohälsan främst beror på låg utbildning, arbetslöshet, ekonomisk utsatthet, kränkningar och ensamhet. Fler behöver trivas och lyckas i skolan och hitta ett jobb med lön och arbetskamrater. Det måste bli ett slut på isoleringen.

Det måste bli lättare att ha arbetsinkomst och aktivitetsersättning samtidigt.

Skolan måste få mer kunskap om funktionsnedsättningar. Det behövs rätt till hjälpmedel vid nationella prov och klok anpassning när elever slutar gå till skolan – alternativet är permanent utanförskap. Skolor ska vara tillgängliga och välkomna alla elever, lärare och föräldrar med funktionsnedsättning.

Det måste bli lättare att ha arbetsinkomst och aktivitetsersättning samtidigt. Vi vill införa mer Daglig verksamhet, ledsagning och personlig assistans och kontaktpersoner för fler.

Närstående drabbas nästan dubbelt så ofta som andra av ohälsa. Syskon blir osynliga. Föräldrar tar stort ansvar långt efter att barnen blivit vuxna och myndighetskontakter, regelverk och blanketter kan vara närapå oändliga. Vi vill att staten avlastar och stärker med hjälp av ideella föreningar, men med klart statligt ansvar.

På område efter område behöver vi riva hinder och skapa möjligheter. Alla har rätt till hälsa och möjligheter. Varje människa har rätt att bli sitt allra bästa jag.

Lina Nordquist (L)

sjukvårdspolitisk talesperson

Bengt Eliasson (L)

funktionsrättspolitisk talesperson

Jan Myhrman (L)

ordförande Funktionella Liberaler

Lina Eriksson (L)

regionråd Västmanland

Karin Andersson (L)

Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel