Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: L: Vi har satsat på biblioteken

Liberalerna gick till kommunalval i Västerås 2018 med ett tydligt kulturprogram. Vårt främsta kulturpolitiska fokus för mandatperioden 2018-2022 var biblioteken. I vårt valprograms kulturdel var den första punkten att nedskärningen av bibliotekens öppettider skulle omprövas. Sedan följde krav på att de bemannade öppettiderna i stället skulle utökas, att antalet bibliotek också skulle utökas och att söndagsöppet skulle återinföras på stadsbiblioteket.

Denna politik - och dessa krav - togs fram mot bakgrund av en snabb nedmontering av antalet bibliotek i riket och mot bakgrund av en utveckling i Västerås där de bemannade öppettiderna på biblioteken under en följd av år hade minskats.

Liberalerna gjorde ett starkt kommunalval 2018 i Västerås, inte minst tack vare kloka och bildade västeråsare som uppskattar upplysning, folkbildning och kultur. Liberalerna har, tack vare sitt starka valresultat, för första gången på länge kunnat vara med och styra staden. Nu, när snart halva mandatperioden gått, känns det mycket bra att kunna bocka av flera av våra viktigaste kulturpolitiska vallöften:

* Söndagsöppet är återinfört på Stadsbiblioteket.

* De bemannade öppettiderna på stadsdelsbiblioteken har utökats.

* I våras öppnade ett helt nytt stadsdelsbibliotek, på Hammarby.

Vi socialliberaler är glada och stolta över att i kulturnämnden och fullmäktige ha bidragit till denna utveckling. För mig personligen var invigningen av Hammarby stadsdelsbibliotek en av mina stoltaste stunder som lokalpolitiker. Inte bara tror jag att biblioteken som sådana är en fristad, en tillflyktsort, för människor som vill nå utanför sina nuvarande förhållanden; jag tror också att Hammarby som stadsdel var i stort behov av en investering och nysatsning. Och så fint biblioteket blev sedan. Och vilka härliga anställda som guidade oss där, denna första dag i våras. Över 200 personer kom invigningsdagen och kön ringlade sig lång för att ens kunna ta sig in i lokalen. Även kön till utlåningsdisken var lång, kan jag berätta.

När mandatperioden nu fortsätter har vi socialliberaler fler kulturpolitiska punkter att fokusera på. Vi hoppas kunna utveckla biblioteksverksamheten ytterligare, även skolbiblioteken. Dessutom värnar vi institutionerna Västmanlandsmusiken, Sinfoniettan och Västmanlands teater. Att dessa tre fortsätter att utvecklas med hög konstnärlig höjd kommer alltid att vara viktigt för L under mitt ledarskap.

Jag vill rikta ett varmt tack till alla er som stött och stöder den socialliberala kulturpolitiken i Västerås. Det är bland annat tack vare er som landvinningarna på bibliotekens och kulturens område i Västerås de senaste åren varit möjliga.

Jesper Brandberg (L),

kommunalråd och ledamot kulturnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel