Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: L: Vi kommer fortsätta att hedra våra vallöften

Svar på Johan Palms artikel "Brandberg, infria dina vallöften", VLT den 3 april.

Johan Palm är missnöjd med förslaget till ny detaljplan för området "Regattan" vid Framnäs i Västerås. Han menar att Jesper Brandberg och Liberalerna borde ingripa, och han hänvisar till L:s lokala valmanifest från 2018. Vårt svar på detta är att det är utmärkt att Johan Palm är väl insatt i Liberalernas lokala politik, och vad vi gick till val på 2018. 

Det stämmer att L gick till val på att stoppa förtätningen på grönområden. Redan i januari 2019, bara några månader efter valet, skred vi också till verket, som en del av den nya majoriteten, och stoppade 700 bostäder i ett tiotal förtätningsprojekt på grönområden. Vi hoppas att Johan Palm noterade detta.

Det är fortsatt vår politik att inte acceptera förtätning på grönområden. I stället vill vi att staden ska växa utåt samt genom några större nya stadsdelar som Kopparlunden, Mälarporten, Ängsgärdet och Södra Källtorp. Det är även viktigt för oss att bygga en stad där bilen får finnas, blir miljövänlig och kan fortsätta ge människor frihet.

Från Liberalerna är vi kritiska till förslaget till detaljplan för Regattan. Vi har därför lämnat ett kritiskt samrådsyttrande från vårt parti. Där skriver vi bland annat att dialogen och samverkan med boende i området måste bli bättre och att detaljplanen ska arbetas om, så att den tar större hänsyn till den befintliga bebyggelsen.

Vi har även framfört att husens placering, utformning och våningshöjder behöver anpassas och att exploateringsgraden behöver minska. Vi anser att nuvarande förslag får en för stor inverkan på befintliga grönområden. Det handlar både om grönområdenas omfattning och om de faktiska användningsområden som grönytorna har i dag.

Vi har även framfört att detaljplanen rör ett område dit många västeråsare åker för att utöva diverse aktiviteter kring Mälaren. Det medför behov av parkeringsplatser och noggrann hänsyn till de trafikflöden som finns.

Liberalerna medverkade vid samrådsmötet, vi har varit på plats och besökt området och haft möten med närboende som har synpunkter på planen. Synpunkter från närboende är något vi välkomnar och vi vill gärna bjuda in till ytterligare dialog. Ni finner våra kontaktuppgifter på Västerås stads hemsida. 

Johan Palm kan vara trygg med att vi fortsatt kommer att hedra våra vallöften.

Jesper Brandberg (L)

gruppledare

Anna Nordanberg (L)

ledamot byggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel