Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: L: Vi ser fram emot ett konstruktivt samarbete med oppositionen

Replik på inlägget "Välkommen till Regionpolitiken", VLT den 24 juni.

Som liberaler värdesätter vi individens frihet och egenmakt såväl utifrån moralisk övertygelse som historisk erfarenhet av att samhällen organiserade utifrån individualismens principer är mer stabila, harmoniska och framgångsrika. Det är en värdegemenskap vi delar med Moderaterna.

Tillfälliga oenigheter hör till politiken. Liberalernas ambition och förhoppning är att vi kommer att ha en förtroendefull relation till Moderaterna och ett gott samarbete under och bortom mandatperioden. I frågor vi är sakpolitiskt överens finns goda förutsättningar för att driva på förändringar.

Den svenska hälso- och sjukvården har länge dragits med ett tillgänglighetsproblem. Liberalerna och Moderaternas gemensamma ansträngning för att korta vårdköerna inom ramen för Alliansen är ett framgångsrikt exempel på vad vi kan åstadkomma tillsammans. Genom Januariavtalet och samarbetet med Socialdemokraterna har Liberalerna återinfört och utvecklat kömiljarden.

Som liberaler är vi vaksamma över byråkratins tendens till expansion. Vi delar Moderaternas grundsyn och ambition men anser inte att tidigare förslag haft den förändringskraft som gjort det meningsfullt att ställa oss bakom dessa. Det är viktigt att på djupet söka förståelse för de bakomliggande orsakerna till att de administrativa behoven växer och formulera konstruktiva förslag. Intentionen bakom förslagen har varit god men enligt vår uppfattning adresserat symtom snarare än orsak.

Liberaliseringarna av den svenska välfärdsmodellen är en del av Liberalerna och Moderaternas gemensamma historia. Vi har lyckats bryta den vanmakt invånarna tidigare upplevde i mötet med en opersonlig och byråkratisk välfärd. Landvinningarna har i grunden förändrat Sverige till det bättre och i dag är valfrihet ett centralt inslag av välfärden.

Västmanland har länge varit ett föregångsexempel. Här har privata utförare varit ett naturligt och uppskattat inslag även under Socialdemokraternas politiska ledning. Det är en förklaring till Liberalernas framgångsrika arbete med att stärka konkurrensneutraliteten under mandatperioden.

Liberalerna har bevisat att vi kan agera sakpolitiskt med både Socialdemokraterna och Moderaterna. Det är en styrka och uttryck för vår mittenposition som vi kommer att fortsätta att värna på regionnivå. Vi ser fram emot ett konstruktivt samarbete med oppositionen.

Lina Eriksson (L)

gruppledare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel