Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lågbetald arbetskraft är inte lösningen

Jag delar den oro över situationen för de gröna näringarna som Gustav Ericsson ger uttryck för på ledarplats den 25 april, I höst kommer mer än bara toalettpapper att saknas på våra hyllor – Sveriges livsmedelsproduktion är hotad.

Arbetskraftstillgången i de gröna näringarna måste tryggas för att vi ska klara livsmedelsförsörjningen och öka vår självförsörjningsgrad. Vad jag däremot inte alls håller med Gustav Ericsson om är att lösningen även fortsättningsvis skulle vara lågbetald säsongsarbetskraft från länder utanför EU.

Om det är något som den pågående coronakrisen kan lära oss är det att vi måste bygga ett samhälle som är hållbart ur alla aspekter. Vi kan inte förlita oss på importerad arbetskraft och ingen näring kan ha så dåliga arbetsvillkor att svenskar vare sig kan eller vill ta jobb där. Då blir vi inte bara sårbara för reserestriktioner och gränshinder. Vi minskar också vår möjlighet till självförsörjning och vi försämrar möjligheterna för fler i Sverige att ha jobb med schyssta villkor. Lösningen är snarare en inhemsk personalförsörjningsplan. Det kan inte vara en förutsättning för svensk jordgubbsproduktion att arbetare från Thailand eller Ukraina plockar våra jordgubbar.

Jag har stor respekt för de utmaningar som de gröna näringarna i vissa fall står inför. I mitt uppdrag som ledamot i näringsutskottet diskuterar jag löpande med företrädare för gröna näringar hur deras lönsamhet kan öka och hur vi höjer förädlingsvärdet på produkterna. Till syvende och sist handlar det om att ha företag och näringar som håller över tid. För att lyckas måste vi som konsumenter handla hållbart och precis som Ericsson förespråkar prioritera svenska livsmedel som framställts med schyssta villkor för både människor, djur och miljö.

När arbetslösa, trots pågående kris och stigande arbetslöshet, inte är beredda att ta lediga jobb under de villkor som ges i dag så visar det att villkoren måste förbättras. Löner och arbetsvillkor måste bli bättre i vissa gröna näringar. Vi kan inte ha branscher anpassade för att locka arbetskraft från låglöneländer – vi måste ha anständiga villkor och en lön som går att leva på i Sverige.

Åsa Eriksson (S),

riksdagsledamot från Norberg

facklig ledare för Socialdemokraterna i Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel