Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lärandet är en mycket individuell process som inte går att generalisera

Replik. Anna Lundberg påstår att lärandet sker mellan lärare och elever i klassrummet och att tekniken inte kan ersätta människan (Digitala läromedel – bra om de används rätt, 26 oktober 2019).

Detta uttalande speglar dagens politik som har skapat en statisk syn på de studerande och lärare. Jag utbildar på distans och använder olika digitala verktyg för lärandet. Utbildningen är inspirerad från amerikanska distanspedagoger som menar att de studerande har olika sätt att lära sig kunskap. Vissa personer lär sig i dag språk med Duolingo eller teorin för körkort med en app, utan fysisk lärare. Andra behöver lärare eller andra verktyg.

Det är lärarna som är experter på sina elever i klassen och de vet att de behöver olika typer av pedagogik för att lyckas. Jag höll en första föreläsning för 200 elever från årskurs 8 och 9 för några månader sedan i Surahammar och jag blev överrumplad av all energi dessa studerande har. Jag hade också förmånen att jobba med några unga företagare, vilken kraft! Detta gör jag verkligen gärna om. Kan man ge dessa elever självförtroende att veta att de kan lära sig enormt mycket i skolan och på egen hand, då blir de som Kamprad, August Strindberg och Baltzar von Platen. Jag förstår att det inte är en lätt uppgift för skolan eftersom det är en komplex process med lärandet, men det är en enorm utmaning som många lärare älskar.

Min uppmaning till politiker, låt lärarna bestämma pedagogiken i klassen och ställ i stället resultatkrav. Utbildningsansvariga på skolan, se till att alla lärare får en personlig utvecklingsplan så att skolans kvalitet ständigt förbättras med nya verktyg som passar skolan. Ställ er inte bredvid i utvecklingen, häng på.

Lennart Lindh

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel