Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Låt gårdar sälja vin och öl

Annons

Mer än ett år har gått sedan en majoritet i riksdagen beslutade om gårdsförsäljning av öl, cider och vin. Regeringen har agerat nästan imponerande långsamt sedan beslutet togs, för ingenting har hänt. Riksdagen har redan fattat de beslut som behövs. Nu väntar vi bara på regeringen.

Gårdsförsäljning är en fråga som tröskats i årtionden i det politiska systemet. Ur företagar- och tillväxtperspektiv är frågan om gårdsförsäljning ganska odramatisk. Gårdsförsäljning handlar om att få sälja sina egna produkter, i form av öl och vin, i en affär som ligger i anslutning till antingen produktionsstället och/eller gården där råvaran skördas. Det är bokstavligen närproducerade varor.

Vi vet att det är bland småföretagen som jobben växer fram. Fyra jobb av fem skapas i småföretag. Branschen växer så det knakar. 147 företag som producerar alkoholhaltiga drycker har startat senaste året.

Gårdsförsäljning skulle bidra till fler jobb och växande företag på landsbygden även i Västmanland. Möjligheten att få kunna sälja sina egna produkter över disk skulle utveckla våra företag och ge dem bättre förutsättningar att växa och möjligheten för en ökad turism till länet är viktig för framtiden. Vi moderater anser att Sverige och Västmanland skulle kunna ta tillvara på sin fulla potential genom att bli en turistdestination som skapar fler och hållbara arbetstillfällen inom turistnäringen..

Gårdsförsäljning kan utgöra ytterligare en viktig pusselbit för att höja attraktionskraften i en enskild kommen eller en region. Det kan bidra till exempelvis fler hotellnätter och fler besök på lokala restauranger. Eller varför inte gårdsförsäljning, hotell och restaurang på ett och samma ställe. Västmanland behöver helt enkelt gårdsförsäljning för framtiden.

Intresset för mat och dryck har ökat i Sverige under en längre period. Under de senaste åren ser vi öl- och vin mässor i länet på samma sätt som matmässor och bondens egen marknad. Det finns också ett genuint intresse för närproducerad mat och dryck, särskilt ur klimat- och hållbarhetsaspekt.

Under förra året arbetade politiken fram en livsmedelsstrategi över partigränserna och rubriken lyder – fler jobb och tillväxt i hela landet. Ett av målen är att livsmedelskedjan ska vara globalt konkurrenskraftig, gårdsförsäljning borde då vara en självklar del av detta.

Nu har det gått ett år sedan riksdagens beslut. Branschen är redo och nu krävs politisk verkstad och verkställande av beslutet som togs för ett år sedan. Enligt januariöverenskommelsen ska ytterligare en utredning tillsättas för att utreda om gårdsförsäljning. Den ska dock dröja ända till 2020, det tycker vi inte bara är en dålig idé utan även imponerande långsamt.

Regeringen måste sluta dra demokratiska och beslutade förslag i långbänk. Införandet av gårdsförsäljning borde kunna ske redan under våren 2020. Ett regelverk behöver komma på plats för att föra Sverige konkurrensmässiga med resten av världen och nu i dessa EU tider även våra närmaste grannländer. Så skapar vi fler jobb och utvecklar Västmanland som besöksmål för hållbar och närproducerad mat och dryck.

Ulrika Heindorff (M)

riksdagsledamot

Åsa Coenraads (M)

riksdagsledamot Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons