Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt Sätra bli nya tidens samhällsbygge

Kommentar till Eleonore Lundkvist, (M) ”Får inte bli ett nytt Bäckby”, VLT 7/5 2020.

”Utanförskap” är en ofrånkomlig konsekvens av det nyliberala marknadsfundamentalistiska samhällsprojekt som pådyvlades världen och Sverige med den falska förevändningen, att pengar skulle ”sippra” ner till folket. Om slimmad välfärd, riskkapitalister och skatteparadis sas inte ett ord.

Så inleddes den permanentade arbetslöshetens tid. De slaktade skyddsnätens, soppkökens, barnfattigdomens och klassklyftornas tid. Ett par, tre generationer har nu vuxit upp i ett samhälle som utan att blinka vräker barnfamiljer, ställer människor på bar backe och som har överlåtit till frivilligorganisationer att ta vid, när människor inte längre vet någon levandes råd.

”Utanförskap” är en av det nyliberala samhälles cancersvulster, en godartad men envis tumör som endast botas med lika orubblig jämlikhet, utbildning och framtidstro. Så lyftes folket under 1900-talet och det sas att det tog tre generationer att ta sig från den mest utsatta gruppen till den välmående. Ingen quick fix, alltså.

Att så många människor lever i hemlöshet och fattigdom - med allt vad det kan innebära av skam, sjukdom, missbruk, våld, kriminalitet - år 2020, måste ses som bevis för att vi befinner oss i ett av historiens mest misslyckade globala samhällsprojekt. Det räcker nu. Människor går under. Barn lider nöd!

Eleonore Lundkvist och samtliga berörda politiker i Västerås! Ett mycket stort ansvar vilar nu på era axlar, när kursen ska pekas ut för bygget av Sätra. Grunden till den framtidens stadsdel som ska bli hemma och trygghet för så många människor ska läggas och vägvalet ligger i era händer.

Låt Sätra stå modell för den nya tidens samhällsbygge. Visa hur man skapar ett genuint solidariskt område, byggt på jämlikhet och framtidstro. Att få flytta in med sin familj i en alldeles ny och fin hyreslägenhet i ett vackert och trevligt område, kan vara första steget mot ett ”innanförskap”. Den politiker som endast tänker ekonomiskt, kan se det som en investering för framtiden.

Lena Wallin, reformist

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel