Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ledarskap och tydlighet i flygplatsfrågan

I en debattartikel den 28 november skriver moderaterna Elisabeth Unell och Anna Hård af Segerstad att en ytterligare utredning av Västerås flygplats är onödig eftersom flyget utretts tidigare, de menar istället att flygplatsen behöver "politiskt ledarskap och tydlighet". ("Låt Västerås flygplats få stabilitet och långsiktighet")

Det är lätt att bli undrande inför detta. Det ledarskap som åsyftas är uppenbarligen en vilja till fortsatta subventioner av en klimatförstörande verksamhet och jag frågar mig var Unell och Segerstad varit de senaste 10 åren. Har de helt och hållet missat klimatdebatten? Vet de inte att vi nästan förlorat chansen att hålla uppvärmningen på en rimlig nivå? Tar de lätt på budskapet från den samlade vetenskapen om att vi genast måste minska utsläppen av koldioxid med 7 procent per år?

För 20–30 år sedan kunde möjligen en kommunal flygplats ses som en fjäder i hatten men med de klimatfakta vi besitter i dag är det arrogant, omodernt och själviskt att fortsätta pumpa in miljon efter miljon för att subventionera flygandet.

Nej, det ledarskap och den tydlighet som behövs i dag är ett beslut om att stänga Västerås flygplats. Det skulle visa att ledningen för Västerås stad tar klimatfrågan på allvar.

Toni Haid

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel