Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lögn och illvilligt förtal

Svar till debattinlägget Surahammar behöver ett bättre företagsklimat, VLT 7 maj.

Jag diskuterar gärna kommunala frågor men kravet är att jag tillåts att själv få bestämma vad jag står för. När Lennart Lindh i sin debattartikel fastslår att jag i mitt tidigare svar till honom påstått att jag har annan åsikt i företagsfrågan så är det bara lögn och illvilligt förtal. I min debattartikel har jag bara svarat på två vilseledande och totalt felaktiga påstående från Lennart Lindh.

Den ena är att Ramnäs Coop skulle ha räddats av att kommunen för längesedan skulle ha haft en bättre företagspolitik. Det är inte sant. I ditt fantastiska Västerås läggs ju affärer också ned. Varför? Orsaken är där liksom i Ramnäs att för få handlar där. Kundunderlaget finns men ingen vill handla i dessa butiker. Detta måste vara en ägarfråga och inte en kommunal angelägenhet.

Den andra falska uppgiften jag svarat på är påståendet ”då skulle kommuninvånarna sluppit lida av dålig kommunal ekonomi”. Kommunens ekonomi är bra för att inte säga mycket bra, vilket jag redogjorde för i mitt tidigare inlägg.

Hur Lennart Lindh med detta som bakgrund kan fastslå att jag är motståndare till ett bättre företagsklimat i kommunen är för mig en gåta. Jag vet att de flesta av storföretagen, före detta bruken, har lagts ner eller för en mycket tynande tillvaro. Även detta har beslutats långt över kommunala påverkansmöjligheter.

Men försök har gjorts för att möta lokala småföretags möjligheter att vara med i anbudsgivning. Stora upphandlingar har styckats upp till mindre. Det gällde snöröjning, skötsel av grönområden samt schaktning och grävning. Ingen lokal entreprenör var så intresserad att de lämnade in anbud. De enda anbuden kom från storföretaget Peab och ett företag i Holmsund utanför Umeå. Det behövs två för att dansa och här har båda parter ett gemensamt ansvar.

Med detta påstår jag inte att kommunen kan slå sig till ro och känna sig nöjd. Tvärtom, frågan om företagsklimat måste tas på störst allvar och här finns en bra utvecklingspotential i vår kommun. Här är Lennart Lindh och jag helt överens. Men då krävs det att alla parter håller sig till fakta och inte hittar på egna sagor.

Inge Larsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel