Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lös bemanningskrisen med jämställda och hälsosamma villkor i välfärdssektorn

Vårdförbundet ligger i avtalsförhandlingar med Sveriges kommuner och landsting, SKL, med ett tydligt krav från medlemmarna om förbättrad lön och arbetsmiljö. Det är dags att spräcka löneglastaket och göra villkoren i vården både jämställda och hälsosamma. För att lösa bemanningskrisen måste arbetsgivare i den offentligt finansierade vården ge SKL och Sobona mandat att gå oss till mötes.

Bemanningsbristen i vården är i många delar en konsekvens av en ojämställd värdering av traditionellt kvinnligt dominerade professioner. Många erfarna och särskilt yrkesskickliga barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor väljer att lämna verksamheterna på grund av svag löneutveckling, dåliga arbetsvillkor och brister i arbetsmiljön. Följden blir en eskalerande personalomsättning, höga kostnader för bemanningspersonal, som trots hyrstopp fortsätter öka, en allt sämre arbetsmiljö, bristande bemanning och kontinuitet samt ohälsa och höga sjuktal. Detta innebär negativa konsekvenser för befolkningens tillgång till en fungerande hälso- och sjukvård.

Vårdförbundets Livslönerapport från 2016 visar att det skiljer mer än 30 procent i livslön mellan en specialistsjuksköterska respektive barnmorska och en civilingenjör, trots att de har liknande utbildningslängd och bedöms ha motsvarande svårighetsgrad i yrket. Att löneutvecklingen för våra livsviktiga legitimationsyrken barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor försvagas vid 35 års ålder för att ytterligare mattas av vid 45, är inte rimligt.

För att lösa bemanningskrisen behövs – utöver en god löneutveckling för hela kollektivet, där den lokala löneprocessen behöver utvecklas – en satsning på särskilt yrkesskickliga. Erfarenhet, kompetens, specialistkunskap, ansvarstagande och karriär i yrket måste löna sig.

Vårdförbundet kräver därför en särskild lönesatsning på:

■ Särskilt yrkesskickliga barnmorskor

■ Särskilt yrkesskickliga biomedicinska analytiker

■ Särskilt yrkesskickliga röntgensjuksköterskor

■ Särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor

■ Särskilt yrkesskickliga specialistsjuksköterskor

■ Särskilt yrkesskickliga chefer

■ Avancerade specialistsjuksköterskor

Vårdförbundets medlemsgrupper är nödvändiga och efterfrågade dygnets alla timmar och årets alla dagar. Bemanningsbristen leder till övertid, många extrapass och stora svårigheter att få ut sin intjänade semester. Det sliter på hälsan och leder till en försämrad arbetsmiljö.

Idag är arbetstidsmåttet för den som arbetar ständig natt 36 timmar och 20 minuter för den som arbetar i kommunal verksamhet samt i vissa kommunala bolag, jämfört med landstingsdriven verksamhet där arbetstidsmåttet vid ständig natt är 34 timmar och 20 minuter. Det är dags att vi i det centrala avtalet får en sänkning av arbetstidsmåttet vid nattarbete, oavsett huvudman.

En väl fungerande och hälsosam arbetstidsförläggning dygnets alla timmar, årets alla dagar är avgörande för vården. Att jobba dygnets alla timmar ställer krav på kroppens alla resurser för att kunna leverera god och säker vård. Som medlem ska jag ha rätt till ett hållbart yrkesliv och ett väl fungerande privat liv.

Vi behöver tillsammans med arbetsgivarna få till lokalt fungerande processer kring arbetstidsförläggning som omfattar schemaläggning, dygnsvila, jour och beredskap, övertid, semesterplanering med mera.

Nu är det upp till bevis! Vi uppmanar politiker och beslutsfattare i vården att använda avtalsrörelsen 2019 till att ge SKL och Sobona mandat att gå oss till mötes i våra krav på bättre villkor. Tillsammans kan vi ge de bästa förutsättningarna för vårdens medarbetare att vilja stanna kvar och utveckla vården, så att den blir jämställd och hälsosam för både personal och patienter.

Jani Stjernström Ambulanssjuksköterska

Angelika Gradh Barnsjuksköterska

Ingrid Edman Barnmorska

Marie Claesson Psykiatrisjuksköterska

Mimmi Högblom Sjuksköterska Kommun

Jessica Roos Barnsjuksköterska

Tina Javidi Sjuksköterska Akuten

Elisabeth Berglind Psykiatrisjuksköterska

Harriet Lindkvist Sjuksköterska Medicinkliniken

Sandra Gustavsson Biomedicinsk analytiker

Peter Sjödal Ambulanssjuksköterska

Ingrid Lindgren Sjuksköterska Kommun

Cecilia Stoor Barnmorska

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel