Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lucia blir Vinterfest – så typiskt Sverige!

Det är beklagligt hur det på senare år systematiskt sker en nedmontering av vårt land Sverige. Med Sverige menar jag svensk kultur och tradition. Det är beklagligt.

Många gånger har jag läst om hur såväl butiker som livsmedelskedjor väljer bort det kristna korset på sina produkter. Det har gjort mig frustrerad men aldrig så djupt som när ett liknande fall uppdagades på barnens förskola för några veckor sedan. Denna gång drabbades jag, min familj och mina små barn direkt. Lucia blir Vinterfest.

Förskolechefen läste upp ett stycke ur läroplanen som löd följande:

”Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana. Undervisningen ska vara saklig och allsidig. Alla föräldrar ska med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen.”

Innebär detta stycke att svensk kultur och tradition skall nedmonteras? I detta fall Lucia.

Skolan ska alltså vara öppen för skilda uppfattningar, skilda åskådningar och allsidig. Är den inte det? Innebär detta stycke att svensk kultur och tradition skall nedmonteras? I detta fall Lucia. Det blir alltså inget Luciafirande utan en Vinterfest i stället i dag torsdag den 12 december. Detta med formuleringen, att antingen firas även andra religioners högtider eller inga alls. Är andra religioners högtider svensk kultur och tradition?

Jag är syrian och tillhör den ortodoxa kyrkan. I vår kyrka är inte Lucia ett helgon, men likväl är Luciafirandet ack så viktigt för mig. Varför? För att det är svensk kultur och tradition. Det är något man sedan barnsben och in i nuet ser fram emot, varje år.

Hur många av de som deltar i lussetåget deltar för att det är en kristen högtid? Inte många kan jag lova. Man deltar för att man alltid har gjort det, som en del i traditionen och historien.

Utvecklingen skrämmer mig. Våra barn får inte fira Lucia, och det är vi föräldrar som ska svara gentemot barnen. Vi är många som blir frustrerade, men hur många är vi som står upp för detta? Jo det gör många. I det tysta och med valsedlar. Trots detta frågar man inte varför ett visst parti ökar i stöd, i år efter år. Vi bär skulden.

Jag är svensk, men också syrian. Mina föräldrar invandrade på slutet av 80-talet. Under alla år har de lärt mig att bevara det goda i deras kultur kombinerat med det goda i svensk kultur. Vad gör vi nu? Vi låter andra krafter nedmontera det fina i vår kultur. Det är så typiskt Sverige!

Att behöva ta bort något ur vår kultur, tradition och historia för att eliminera risken för kränkning av något annat. Det är bedrövligt. Att stå upp för det svenska och Sverige innebär nuförtiden att man stämplas som rasist.

Jag är stolt över allt det fina i vårt land. Allt som är Sverige.

I vilket annat land gör man som vi gjort och gör? I vilket annat land viker man sig för främmande traditioner och låter dessa influera samhället? Bara i Sverige!

Jag är stolt över allt det fina i vårt land. Allt som är Sverige. Jag är stolt över alla möjligheter Sverige skapar för människan. Jag är stolt över svensk kultur, tradition och historia. Är det mycket begärt att jag vill bevara vårt Sverige?

Med det sagt så skall jag poängtera att jag står bakom rätten till religionsfrihet. Jag står också bakom rätten att utöva sin religion oavsett åskådning. Men jag står inte bakom att andra religioner och åskådningar påverkar mig, mina barn och deras skolgång.

Nu ser jag fram emot ett tradionellt Luciafirande!

Simon Issa

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel