Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Luddiga rekommendationer från FoHM

I dessa tider när vi från olika håll översköljs av information om coronaviruset  är det oroande att allt från skidanläggningar, fotbollsarrangörer, restauranger till vården konsekvent hänvisar till att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendation. Myndighetens rekommendationer och förutsägelser har sedan dag ett när det hette att riskerna för spridning i det svenska samhället bedömdes som liten till dagens rekommendation om att hålla avstånd och tvätta händerna nästan på daglig basis ändrats.

Nya studier och förutsägelser presenteras dagligen. Dessa bygger på olika former av statistik som man onekligen ibland upplever att tolkas till förmån för FoHM:s strategi och minimala nedstängningar.

Framför allt inom äldrevården är dessa rekommendationer olyckliga. Att rekommendationerna färgas av bristen på skyddsutrustning känns tydlig. Den nuvarande debatten om munskyddens nytta eller inte nytta inom äldrevården är bara ytterligare ett exempel som leder till osäkerhet om vad som är att rekommendera från arbetsgivares sida. FoHM försvarar sin avrådan från munskydd i äldrevården med argumentet att dom inte är lämpliga om inte basala hygienrutiner fungerar. Man undrar om FoHM avsiktligt idiotförklarar under och sjuksköterskor som arbetar inom äldrevården eller avser FoHM att det är den stora mängden timanställda vårdbiträden d.v.s. till stor del Regeringens statsfinansierade instegsjobb som inte förstår basala hygienrutiner och därför inte kan utbildas i hur man använder munskydd o ansiktsmasker ?

FoHM skyddar sig dagligen med ursäkten från att inte ge rekommendationer för äldrevården med att det är arbetsgivarna inom vården som vet bäst. Arbetsgivarna skyddar sig dagligen med att man följer FoHM’s rekommendationer. Är det konstigt att det går åt skogen när båda parter skyller på varandra och ingendera vågar / vill ta det välbehövliga ansvaret ?

Här är det FoHM som måste ta ansvar och göra  tydliga rekommendationer. Det är dom och inte arbetsgivarna som ska vara experter på området.

När det samtidigt kommer synnerligen kritiska uttalanden från andra experter på området än de experter som FoHM använder sig av så blir osäkerheten ännu större. Vem ska man som arbetsgivare eller anställd inom bl.a. vården lita på ?

Det har t.o.m. gått så långt att fackförbund aviserar nedstängning av arbetsplatser som försvara sig med att man följer FoHM's rekommendationer i stället för de hårdare krav på skyddsutrustning som fackförbunden anser nödvändiga för att skydda sina medlemmar.

Debatten skulle må bra av större transparens och folkhälsomyndighetens trovärdighet skulle må bra av att när det gäller rekommendationer för vårdpersonal hellre ta i lite för mycket, i stället som  många i dag upplever det - för lite.

Leif Kullberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel