Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M: Begränsa vården för papperslösa och gömda

Landstingsfullmäktige beslutade 2012 att ge asylsökande och personer som vistas i Västmanland utan tillstånd, så kallade papperslösa och gömda, rätt till sjukvård på samma villkor som för folkbokförda i Västmanlands. Vi moderater var redan då kritiska till beslutet och vill nu att regionfullmäktige ska riva upp beslutet.

Ingen vet exakt hur många som lever i Västmanland utan rätt att vistas här, och de exakta kostnaderna är därför svåra att beräkna. Vi vet dock att det blivit allt fler till följd av den omfattande migration som varit de senaste åren. Det är viktigt att minska kostnaderna men ännu viktigare är det att upprätthålla principen om vem som har rätt att vistas i landet och därmed ta del av välfärden.

Region Västmanland är i dag en av fem regioner som ger utökad vård till personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd, det vill säga hälso- och sjukvård i samma omfattning som för personer med rätt att vistas i Sverige.

Till följd av den stora mängd personer som beräknas hålla sig undan ett utvisningsbeslut är det rimligt att Västmanland anpassar sitt regelverk i enlighet med övriga 16 regioner och lagens krav. Har man inte rätt att vara i Sverige ska också omfattningen av välfärdstjänster begränsas.

Alla människor ska ha rätt till akut vård och vård som inte kan anstå enligt lagen. Men personer som har avvikit från utvisningsbeslut eller inte sökt asyl anser vi moderater inte ska ha rätt till planerad sjukvård som exempelvis fertilitetsbehandlingar. För barn under 18 år skall vården erbjudas på samma villkor som för de som bor i landet.

Vi ska ha ordning och reda i migrationspolitiken där ett ja är ett ja och ett nej är ett nej. Ett rättssäkert samhälle ska inte ge dubbla signaler. Det är kontraproduktivt att Region Västmanland i dag erbjuder välfärdstjänster i större utsträckning än vad lagen kräver.

Socialdemokraterna har hittills inte velat kommentera vårt förslag, men nu är det dags att de bekänner färg.

Mikael Andersson Elfgren (M)

oppositionsråd

Stephanie Bruksgård (M)

regionfullmäktigeledamot

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel