Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M: Kommunismen är inte bara historia   

I förra veckan sa statsminister Stefan Löfven i intervju med DN att ”Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin”. Ett otroligt uttalande som vittnar om total historielöshet. Genom historien har miljoner människor dödats, deporterats och satts i arbetsläger under kommunistiska diktaturer. Och även i nutid drabbar den kommunistiska ideologin människor runtom i världen, som i länder som Kina och Kuba. Den är tyvärr inte förpassad till historieböckerna.

Socialdemokraterna har under lång tid varit beroende av Vänsterpartiet för att behålla makten, och nu försöker man tvätta ren deras historiska rötter för att man börjar bli oroliga att förlora makten i valet 2022, och inser att man behöver Vänsterns röster för att kunna sitta kvar. Därför är man beredda att bidra till ren historieförfalskning.

Så sent som 1989 gratulerade VPK:s partiledning den kommunistiska diktatorn Erich Honecker på DDR:s 40-årsdag, bara en månad innan muren föll och folket kastade av sig det kommunistiska oket. Honecker blev senare åtalad för de dödsskjutningar av flyktingar som inträffat vid gränsen mot Västtyskland under hans regim.

Med förändrade tider så bytte Vänsterpartiet Kommunisterna året därpå namn till endast Vänsterpartiet. Men på flera håll har ”idoler” som Lenin och symboler som hammaren och skäran hängt kvar på partiexpeditionerna, och även i korridorerna på Vänsterns Europakontor i Bryssel, vilket uppmärksammats bland annat av den moderata europarlamentarikern Arba Kokalari. 

Retoriken från förr har heller inte ändrats hos alla aktiva i Vänsterpartiet. I förra veckan skrev till exempel en nyvald ledamot i Vänsterpartiets styrelse i Storstockholm på Twitter att hans hjärtefråga var att ”fängsla Irene Svenonius”, det moderata regionrådet. Vänsterpartiets ungdomsförbund antog så sent som i januari i år ett principprogram där man skriver att deras mål är ett ”kommunistiskt samhälle”. Ordvalet försvarades också av Ung Vänsters ordförande med att det är det uttryck som tydligast beskriver förbundets ideologiska mål.

I riksdagen har M-ledamoten Niklas Wykman nu lämnat in en fråga till demokratiministern om hur statsministerns uttalande påverkar arbetet med upplysningen om kommunismens brott inom Forum för Levande Historia.

Det brukar sägas att varje generation måste vinnas för demokratin. Statsministerns uttalande visar att det är viktigt att minnas historien och fortsätta upplysa om kommunismen och dess handlingar, både i dåtid och nutid. 

Anna Hård af Segerstad (M)

oppositionsråd i Västerås

Stefan Lindh (M)

kommunfullmäktigeledamot i Västerås

Enes Bilalovic (M)

kommunfullmäktigeledamot i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel