Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M: L har dålig koll på ideologi

Replik på inlägget "L: Västeråsmoderaterna har blivit ultrakonservativa", VLT den 26 juni.

Liberalerna Henrik Östman och Erik Ödmansson påstår i VLT att Moderaterna i Västerås blivit ultrakonservativa. Detta på grund av att vi hade invändningar mot hur man utformat planen för det nya bostadsområdet Sätra. Men frågan är väl snarare om Liberalerna blivit miljöpartister? De ställde sig bakom skrivningar om att bilen ska ses som ett odemokratiskt färdmedel och att skolorna i Sätra ska använda pedagogik som ger barnen förståelse för "obekväma miljöpolitiska beslut".

Liberalerna har anklagat oss för att vilja bygga "ett nytt Irsta" eller "ett nytt Hamre" på Sätra – som om dessa stadsdelar vore avskräckande exempel. Men både Hamre och Irsta tillhör de stadsdelar med lägst andel människor som är beroende av försörjningsstöd och som har flest godkända elever i skolan. Självklart vill vi att fler stadsdelar i Västerås ska utvecklas i denna riktning. Frågan är om Liberalerna hellre vill se ett nytt miljonprogramsområde med hög andel invånare som lever i utanförskap? Som Sätra är planerat nu är risken stor. I stället vill vi bygga mer av det som råder stor efterfrågan på – nämligen radhus, villor, tomter och egnahem.

Hur det är "ultrakonservativt" att vilja behålla Västerås flygplats lyckas inte Östman och Ödmansson riktigt förklara. I så fall är en mycket stor andel av västeråsarna "ultrakonservativa", inklusive hela Centerpartiet och tidigare S-kommunalrådet Ulla Persson, med tanke på det breda stöd flygplatsen fått.

Faktum är att Moderaterna vill ta Västerås flygplats in i framtiden. Vi ser stora möjligheter med den satsning på elflygplan som görs, och inte minst det spännande projektet "Västerås Digital Airport" där flygplatsen kan automatiseras. Snacka om motsats till "ultrakonservativt". Vi värnar också den utbildningsverksamhet som finns på flygplatsen. Något vi trodde Liberalerna också ville göra eftersom de brukar prata om vikten av skolsatsningar. I stället vill Liberalerna jaga bort Sveriges största flygskola från Västerås.

Moderaternas ideologi är en förening av en konservativ samhällssyn och liberala idéer. Vi vill se en friare ekonomi med jobbskatteavdrag och bättre villkor för företagande. Vi vill att krogar själva ska bestämma sina öppettider och att medborgarna själva ska kunna välja till exempel skola och hemtjänst. Vi tror mer på teknikutveckling än på plastpåseskatt. Men vi värnar också försvaret, monarkin, bildningsidealet och rättssamhället.

Vi tror inte på tiggeri som en väg ut ur fattigdom. Vi tror på en kombination av att tänka nytt och bevara det som redan fungerar bra i Sverige och i Västerås.

Liberalernas försök att klistra etiketter på andra utan djupare motivering känns inte särskilt konstruktivt om man påstår sig vilja utveckla Västerås.

Elisabeth Unell (M)

Anna Hård af Segerstad (M)

Marcus Jacobsson (M)

Caroline Högström (M)

Eleonore Lundkvist (M)

Stefan Lindh (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel