Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M: Landstingsskatten ska inte höjas

Från både tjänstemän och politiker på den röda sidan hörs med jämna mellanrum att landstingsskatten i Västmanland är låg. Det är fel. För att få en rättvis jämförelse av skattesatser mellan Sveriges alla regioner måste vi ta hänsyn till att olika delar har skatteväxlats mellan regioner och kommuner.

Vad som har skatteväxlats mellan regioner och kommuner skiljer sig åt, till exempel har kollektivtrafiken skatteväxlats i många regioner men inte i Västmanland. I Västmanland är landstingsskatten redovisad till 10:88 men då är bara en marginell del av kostnaderna för kollektivtrafiken med eftersom merparten av kostnaderna svarar länets kommuner för.

För att få en rättvis jämförelse använder Sveriges kommuner och regioner (tidigare SKL) en justerad skattesats som tar hänsyn till just skatteväxlingar. Den justerade landstingsskatten är i Region Västmanland 11 kronor och 44 öre, rikssnittet ligger på 11 kronor 47 öre. I klartext innebär det att en skattehöjning med några enskilda ören gör att Västmanland hamnar över rikssnittet i landstingsskatt. Det är ingen önskvärd utveckling.

Det är anmärkningsvärt att ledande politiker på vänsterkanten och ledande tjänstemän inte inser detta faktum. Eller är det så att de inte vill förstå?

Skatten är den största utgiftsposten för en familj och Sverige har en av världens högsta marginalskatter, trots det har vi stora utmaningar inom välfärden.

Högre skatt löser inte de problemen. Det som måste ske är reformer på både nationell, regional och kommunal nivå som gör det enklare och mer lönsamt att arbeta samtidigt som tydliga prioriteringar måste ske.

Region Västmanland är inne i ett besparingsarbete för att klara den långsiktiga finansieringen av hälso- och sjukvården i Västmanland. Trots det väljer minoritetsstyret bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet att starta upp nya verksamheter, till exempel en sprututbytesverksamhet och finansiera en teaterfestival i Västerås. Det är fel väg att gå om vi vill undvika en skattehöjning i Västmanland.

Vi måste prioritera reformer regionalt som leder till minskad kostnadsutveckling, högre tillväxt och ökande intäkter. Bara så kan hälso- och sjukvårdens långsiktiga finansiering säkerställas.

Tomas Högström (M)

Mikael Andersson Elfgren (M)

oppositionsråd, Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel