Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M: Oacceptabelt att bilbränder blivit vardag

Annons

Västeråsarna har i sommar tyvärr hört nyheter om bilbränder minst 30 gånger. Därtill om 5 skjutningar. Regelbundet kan vi läsa om allt fler och grövre brott som begås i Västerås. Sommarens händelser visar på den akuta situation Västerås befinner sig i. Det här får inte bli vardag. Polisen har inte de resurser som krävs eftersom det under flera år inte tillförts och utbildats tillräckligt med poliser i Sverige.

Det räcker inte med att säga att det är polisens ansvar. Västerås stad behöver kraftsamla alla resurser för att motverka det som nu händer allt oftare i Västerås. Västerås stad måste tillsammans med övriga myndigheter och berörda finna och vidta åtgärder.

Befintliga åtgärder räcker bevisligen inte utan det krävs ytterligare och även nya åtgärder. Vi moderater har bland annat i vår gemensamma budget för 2020 tillsammans med Kristdemokraterna budgeterat en trygghetssatsning på 10 miljoner. 10 miljoner som verkligen skulle behövas. Extra bevakning av ordningsvakter är en snabb och kortsiktig lösning.

Vi moderater har motionerat om en kraftsamling för att öka tryggheten men vi kan inte vänta på att motionen besvaras. Därtill förslag som om kameraövervakning och kommunala ordningsvakter. Redan nu kan och behöver vi vidta en första åtgärd och det är att kommunstyrelsen bjuder in polisen för att få en samlad bild av det som händer men främst för att gemensamt resonera om vilka åtgärder som behöver vidtas på kort och långsikt.

Västerås stad och polisen har haft ett långsiktigt arbete med allt ifrån överenskommelser om vad man ska fokusera arbetet på, till ett långsiktigt fördjupat samarbete inom ramen för Värna Västerås. Vi har haft en säkerhetssamordnare med bland annat särskilt ansvar för Värna Västerås och samarbetet med polisen. Efter S-styrets uppsägning inom stadsledningskontoret är det osäkert vem som har ansvaret. Så får det inte gå till. Trygghet för västeråsare måste ligga högt på agendan och det måste vara tydligt vem som är ansvarig tjänsteman inom Västerås stad.  

Elisabeth Unell, oppositionsråd (M)

Anna Hård af Segerstad, oppositionsråd (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel