Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M: Sänk bensinskatten

Annons

Regeringens skattesänkningar på bränsle är för liten och täcker inte upp för vad de redan höjt.

Västmanland är ett litet län men kollektivtrafiken täcker inte hela länet under dygnets alla timmar och människor är därför beroende av bilen i sin vardag. Bilen är en nödvändighet för att hela länet ska leva, Västmanland är dessutom i behov av en fungerande fordonsflotta för att transporten av varor och gods ska fungera till och från länet. Det är därför olyckligt att skatten på bensin och diesel höjts så mycket genom åren.

Utsläppen från den fossila fordonsflottan måste minska men stad får aldrig ställas mot land. Västmanländska företag får heller inte ställas mot utländska för att svenska kostnader är dyrare än andra EU länders. Svensk klimatpolitik ska vara effektiv samtidigt som den tar hänsyn till människors livsvillkor som ser olika ut över landet annars kommer den aldrig att vinna ett brett stöd hos människor i längden.

Det är välkommet att regeringen nu verkar för en liten justering av skatten på bensin och diesel men justeringen är alldeles för liten. Det krävs rejäla omtag, överindexeringen bör avskaffas och skatten bör sänkas med 1 krona litern. Bara detta skulle återställa socialdemokraternas skattehöjningar på drivmedel under de senaste fem åren.

Åsa Coenraads

Riksdagsledamot M

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel