Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M: Skapa enkla instegsjobb – som att röja sly

Svar på insändaren "Djungelpromenad utmed Svartån", VLT den 27 juni.

Tyvärr är det som signaturen "Skämskudde" skriver, att stora partier längs Svartån håller på att växa igen fullständigt. Gångvägen nedanför Karlslund är snart så igenvuxen att man inte kan mötas och Svartån syns knappt. Så ska det inte vara och många upplever miljön som otrygg.

Rent generellt så finns det en enorm förbättringspotential vad gäller att skapa utblickar och en tryggare miljö längs Svartån. Flera bänkar längs ån behöver få brädorna utbytta. Stålstativen är det nog inget fel på och att byta brädor är tämligen enkelt men görs inte.

Vi moderater arbetar för en vackrare och tryggare miljö. Det står i vårt handlingsprogram och i en motion till fullmäktige, som förhoppningsvis kommer upp för beslut under hösten, skriver vi bland annat:

Vi har i Västerås hög arbetslöshet och många nyanlända som har svårt att komma ut i arbete, vilket bidragit till skenande kostnader för försörjningsstöd. Det är därför mycket angeläget att skapa enkla instegsjobb då lön alltid är bättre än bidrag. Att passivt motta bidrag under längre tid, när arbetsförmåga finns, är för de flesta förödande och bryter ner självkänslan. Det finns det talrika exempel på.

Att ha ett arbete ökar också möjligheterna att komma in i det svenska samhället. Parkarbete i form av till exempel manuell slyröjning med grensax och icke motordriven röjsåg är exempel på ett enkelt instegsjobb.

Det är dessutom insatser som behöver utföras då Västerås håller på att växa igen på grund av att sly och nedhängande grenar som inte tas bort, vilket leder till otrygga miljöer och att sikten försämras.

Vi föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda och ta fram olika modeller för hur personer som uppbär försörjningsstöd kan engageras i skötseln av vår yttre miljö så att försörjningsstödet eller delar av det kan ersättas av lön för utfört arbete

Elisabeth Unell (M)

Claes Kugelberg (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel