Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Makt, miljonregn och missbruk i Äldrenämnden

Annons

God fortsättning Västerås. Lagom till jul ger majoriteten i Äldrenämnden västeråsarna ett miljonregn och en julklapp i form av extra ersättning till stadens äldreboenden. Det faktum att julklappen betalas med västeråsarnas egna skattepengar nämns inte och de bakomliggande orsakerna talar man tyst om.

I en rad dåligt utförda upphandlingar av majoriteten senaste åren har lägsta, erbjudna pris fått styra vem som vunnit upphandlingar framför erbjudanden om kvalité. Det har resulterat i flera underfinansierade äldreboenden där kvalitén fått stå åt sidan. Felaktiga besparingar inom egenregin, bland annat vad gäller bemanning, har också urholkat verksamheten. När Inspektionen för vård och omsorg, IVO, till sist konstaterar att nattbemanningen på flera boenden är för låg måste detta rättas till.

Västeråsarna borde få en ursäkt i julklapp i stället för politiskt hyckleri.

Den äldreomsorgssatsning majoriteten talar om är därmed ingen kvalitetssatsning, utan helt enkelt ett grundläggande krav på att återställa verksamheten till en rimlig nivå.

Vi Västeråsmoderater och Kristdemokrater ser vikten av att återställa kvalité och öka nattillsynen på våra äldreboenden, men att majoriteten kallar det för en julklapp och en kvalitetssatsning när man i själva verket städar efter det man själv ställt till med är magstarkt. Västeråsarna borde få en ursäkt i julklapp i stället för politiskt hyckleri.

Vad värre är att majoritetens hantering av de extra ersättningarna till äldreboenden under pågående avtalsperiod strider mot LOU, Lagen om offentlig upphandling.

Anbudsgivare i en upphandling lämnar anbuden i konkurrens med varandra och måste kunna förlita sig på att de tävlar på samma villkor. Ändras villkoren i efterhand sätts konkurrensen ur spel. Kopplas extra ersättning dessutom till en tjänst, som i det här fallet till nattbemanning, som redan finns i befintligt avtal, kan detta ses som en otillåten direktupphandling. Det kan leda till rättsliga processer för kommunen. I princip kan därmed varje upphandling ifrågasättas och omprövas. Stadens jurister har därför inför beslutet i Äldrenämnden varit glasklara i sin bedömning. Hanteringen strider mot lagen.

Trots det har majoriteten låtit miljonerna rulla. Det är mycket allvarligt att förtroendevalda politiker medvetet och med full information tar beslut som bryter mot lagen.

Bengt-Åke Nilsson (L), som är ordförande i Äldrenämnden, uppger då beslutet fattades av majoriteten, att han inte anser att det är ett brott om man inte blir upptäckt. Han säger även att så länge ingen prövar ärendet i domstol så är det en icke-fråga om beslutet bryter mot lagen. Uttalandet är häpnadsväckande och talar sitt tydliga språk.

Nilsson är på 11:e plats på VLT:s lista över Västmanlands mäktigaste personer. Ändå synes han inte ha mer respekt för vårt rättssystem än så.

Västeråsmoderaterna begärde tillsammans med Kristdemokraterna återremiss av ärendet för att ge förvaltningen i uppdrag att hitta en lösning som är förenlig med lagen. Majoriteten röstade ned förslaget. Det skriftliga avslagsyrkande och reservation som Moderaterna lämnade in avseende majoritetens lagstridiga beslut, lät ordförande Bengt-Åke Nilsson bli att ta med i protokollet i strid med Äldrenämndens reglemente. Det politiska uttalande av oppositionen som Nilsson således censurerat och alltså inte vill att västeråsarna ska kunna läsa i protokollet är enligt följande:

”Förvaltningens juridiska bedömning är att det strider mot LOU att betala ut extra ersättning till utförare under en pågående avtalsperiod. Västerås Stad som ställer sig bakom möjligheten till upphandling ska därför inte underminera systemet genom att inte respektera det regelverk som omger upphandling och konkurrensutsättning. Företrädare för en kommun ska heller inte medvetet fatta beslut som strider mot lagen. Politiker och företrädare för det offentliga ska vara förebilder och respektera lagar och regler. Anbudsgivare i Västerås Stad måste kunna lita på att de konkurrerar på lika villkor och de måste kunna lita på att Västerås Stad är en garant för rättvisa och att lagar följs.”

Med denna inblick på 11:e plats i maktens korridorer önskar Västeråsmoderaterna och Kristdemokraterna i Äldrenämnden en bättre fortsättning på 2020 än vad som hittills varit fallet.

Anna Nordin (M)

2:e vice ordförande

Jan-Erik Jansson (M)

ledamot

Elisabeth Wäneskog (KD)

ledamot

Leif Ringström (M)

ersättare

Daniel Bruce (M)

ersättare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel