Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Många anser att VLT har brustit i objektivitet

Jag trodde nog att flygplatsdebatten var färdig i och med att VLT:s ledarskribent Matilda Molander, på sin ledarsida dagen efter folkomröstningen, konstaterade att det var ett svårtolkat resultat. Hon undrade om det var kommunalvalet 2018 eller resultatet av folkomröstningen som skulle gälla i flygplatsfrågan. Lyckligtvis tog berörda politiker ställning till att det var folkomröstningens resultat som skulle räknas och att beskedet i den frågan var tydlig från västeråsarna oavsett vad Molander tyckte. Men VLT:s tvivel tycks kvarstå och föranledde därför chefredaktören Daniel Nordströms krönika i tidningens långfredagsläsning, "Det är inte värdigt, Kallsäby".

I Nordströms krönika hade den tjocka offerkoftan åkt på, nämligen tidningens utsatta roll gentemot två lokala politiker, Lars Kallsäby och Gert Wallin, som hade haft modet att ifrågasätta VLT:s brist på objektiv granskning i flygplatsdebatten. Att de också hade vågat peka på att tidningens presstöd om nära 30 miljoner kronor rimligen borde vara garanti för en objektiv bevakning och en sanningsenlig beskrivning av verkligheten från ledarredaktionen. Nordström målar ut Kallsäby och Wallin som en hot mot demokratin och det fria ordet eftersom de så mycket som nämner presstödet i samband med att de kritiserar tidningens sätt att bevaka en av Västerås mest uppmärksammade politiska processer. Här måste jag konstatera att Nordström läser debattörernas artikel som fan läser bibeln! 

Det som möjligen kan förklara Nordströms nämnda eftersläng i flygplatsdebatten är den liberala trojkan Brandberg, Lundberg och Nilssons inspel i sin replik på Kallsäby och Wallins debattartikel. Här inspirerades Nordström av såväl argumenten för det fria ordet och de varma offerkoftorna som åkt på för att så snabbt som möjligt rättfärdiga sina egna och partiets tillkortakommande i flera sammanhang.

Sanningen är att vi är väldigt många som anser att VLT har brustit i objektivitet i rapportering och bevakning av flygplatsfrågans olika dimensioner. Att ledarsidans åsikter till stor del har fått stå för tidningens undersökande och granskande journalistik i den här frågan är anmärkningsvärt. Jag menar att det är det verkliga hotet mot såväl demokratin som medias legitimitet som oberoende och bärare av det fria ordet.

Lyckligtvis ansåg drygt 35 000 västeråsare att flygplatsen skulle bevaras, tvärtemot VLT:s tydliga ståndpunkt. Det vittnar om ett gott omdöme och värdering av fakta som tydligt fått genomslag trots Molander och Nordströms försök att påverka tidningens drygt 22 000 prenumeranter.

Hans Johnson

Partipolitisk obunden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel