Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Manifest för Westerås

Det stormar på Sveriges största idrottsanläggning. Är hyreskontrakten juridiskt korrekta, är anläggningen i toppskick och blir det bättre med kommunen som ägare, är några av frågorna som florerar angående Rocklunda. Oavsett vem som äger fastigheterna på Rocklunda, bör området ses som en unik mix av kommersiell idrott, föreningsliv och fritid.

Det är inte lätt att få olika intressen att dra i samma snöre, men det är inte heller omöjligt. Förmodligen är det direkt eller indirekt pandemins förtjänst att klubbarna har börjat se i bredare perspektiv, som resulterat i att de nu är villiga att hitta nya samarbetsformer. Känslan är att det pyser under ytan och små fina visioner börjar gro lite här och där. När gräsroten börjar ta fart, är det ingen som kan stoppa den. För ägarfrågan ska fastighetsägaren och kommunen hitta på en bra lösning, det är undertecknad helt övertygad om. Båda parter är ju västeråsare trots allt, så det ska bara gnällas lite först.

Att vi kan gnälla är ju vida känt. Västerås är diplomerad Sveriges näst tråkigaste stad där ingenting händer. När det händer något, är det inte heller bra och då ska man gnälla för säkerhets skull. När andra städer har fokus på utveckling, koncentrerar vi på avveckling i stället. Under flygplatsdebatten hörde vi starka argument för att avveckla kontra bevara flygplatsen. De som ville bevara flyget vann folkomröstningen. Den rättmätiga vinnaren borde ha varit de som vill utveckla Västerås. Historia ska bevaras, allt annat bör utvecklas.

Kontroversiella idéer tas sällan emot av jublande folkmassor. Skattebetalare behöver smälta saker och fundera ett bra tag; blev till exempel fisktrappan bra eller ej. Det må vara en kostsam historia att täcka stationsområdet med uppseendeväckande tak, men det är kanske just det vi behöver – uppseendeväckande saker.

Partikongresser, riksstämmor och landsmöten har anordnats gång på gång i Västerås. Aros Congress Center har aldrig varit det flashigaste kongressarenan i Sverige. Tur att närheten till Stockholm var en tillräcklig attraktionskraft för att locka den politiska eliten till staden. Den eran är nu över, mötesindustrin är avvecklad i Västerås. Besöksnäringen i Örebro, Karlstad och Norrköping jublar. Mitt i katastrofen kastar Västerås in handduken och tusentals mötesdeltagare vaknar till soluppgången långt ifrån Mälarens strand. Frågan är om vi verkligen behöver det där taket över stationsområdet, vem i hela världen skulle stanna här och beundra takets nytänkande konstruktion.

Snart har vi avvecklat Västerås, därmed detta manifest för att i stället utveckla Westerås!

The Steam Hotel är ett fantastiskt exempel på vad man kan åstadkomma i Westerås med lite hjälp utifrån. I stället för att anförtro framtidsutveckling till folket i form av folkomröstning, ska folket ges de rätta verktygen för att utveckla samhället. Svåra tider kräver starka ledare, nu är det svåra tider. Framgång föder framgång, därför måste ni beslutsfattare våga gå emot folkets vilja. Politiker, vi vill att ni agerar nu.

År 2026 i Westerås är glädjens år. Över hundratusen västeråsare har samlats på Norra Europas största idrotts- och evenemangsanläggning för att se på den sensationella invigningen av Westerås Square Garden på Rocklunda. Arenan är en magnifik byggnad med ishockeyarena, kongress, hotell, restauranger och givetvis med ett eget bryggeri. Under invigningsceremonin spelar SHL laget Västerås IK en vänskapsmatch mot Detroit Red Wings, därefter ska Västerås internationella stolthet The Monk’s Islet få dansgolven att vibrera och energin att sprudla genom sitt elektroniska sound. Spelningen är viktig även för att säkerställa att akustiken klarar kravet från Eurovision Song Contest år 2027.

Westerås är värdstad i en rad större evenemang: Husbilsmässan valde Rocklunda i stället för Elmia, Dryckesfestivalen har utvecklats till att bli Sveriges näst största festival för ädla drycker. Besökare kommer till Westerås från alla håll i världen. Det är bekvämt att kliva av tåget vid Westerås Travel Center, eller hoppa på spårvagnen 021Tram mot Universitet/Rocklunda redan från Westerås Airport.

The International Ornithological Congress har bokat kongress för över 5 000 deltagare i Westerås. Det ryktas även om att Rolling Stones förmodligen sista konsert skall arrangeras på Westerås Square Garden, lagom till Keith Richards 85-årsdag.

Vissa saker kan man ta med en nypa salt. Att ha kreativiteten för att skapa hisnande visioner och att ha höga ambitioner är inte sådana saker. Det är klart att vissa visioner aldrig kommer att bli verklighet. Var i hela världen skulle man till exempel hitta 5 000 fågelskådare till att delta i en ornitologikongress.

Poängen är mycket enkel, skapa en vision, sikta högt, sikta rätt och nå målet. Bevara Västerås, välkomna det nya dynamiska Westerås!

Petri Karhukorpi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel