Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: MDH svarar: Studenter som fuskat mister sin plats på utbildningen

Replik på inlägget "Mälardalens Högskola väljer att gynna fuskare", VLT den 20 juni.

Mälardalens högskola (MDH) har inte, och kommer inte, att gynna studenter som fuskat vare sig det handlar om antagning till utbildning på felaktiga grunder eller fusk vid examinationer. De studenter som antagits till en utbildning på felaktiga grunder, exempelvis genom att fuska på högskoleprovet, mister sin plats på utbildningen. Det är i dag praxis bland universitet och högskolor i Sverige.

Det statens senaste utredning, SOU 2019:50, tittar närmare på är om de studenter som hunnit påbörja sin utbildning innan fusket i samband med antagning uppmärksammas ska förlora de högskolepoäng de tagit, utöver att de mister sin plats på utbildningen. Det är en svår fråga rent juridiskt och här har statens utredare landat i att det i dag inte finns tillräcklig grund för att återkalla betyg på kurser som studenten fullföljt.

Kort sagt konstaterar utredaren att det beror på två saker, för det första kan vi även om vi återkallar betygen inte återkalla den kunskap som studenten tillskansat sig. Det innebär att studenten i framtiden kan få sina kunskaper validerade och på så sätt återfå återtagna högskolepoäng.

För det andra hör beslutet om betyg på en kurs inte juridiskt samman med antagningsbeslutet där studenten fuskat, och därmed saknas juridisk grund för återkallandet. Det är en slutsats som MDH ställt sig bakom, tillsammans med de flesta högskolor och universitet i Sverige. I en tidigare remiss har MDH ställt krav på hårdare kontroller i samband med högskoleprovet, exempelvis genom radiovågsdetektorer.

Vi på MDH ser allvarligt på fusk och arbetar aktivt både med förebyggande arbete och att se till att det blir kännbara konsekvenser för de studenter som valt att fuska i samband med examinationer.

Alla examinatorer på MDH uppmanas vara observanta på misstanke om fusk och anmäla detta till prövning i disciplinnämnden. Under juni har MDH proaktivt ställt in examinationer där det förelåg misstanke om planerat organiserat fusk. Detta för att vi ska kunna garantera rättssäkerheten i examinationen.

Alla lärare och examinatorer gör ett stort arbete för att identifiera fusk, vilket vi är stolta över. Det är väldigt viktigt för att vi ska kunna säkerställa att studenter som lämnar MDH gör det med goda kunskaper.

Karin Cardell

Högskoledirektör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel