Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Media tvingar politiken att göra avbön

Jag inleder med en fråga som anknyter till Daniel Nordströms krönika i VLT, på pressfrihetens dag den 3 maj, "Varje röst som tystnar är en förlust för demokratin”. Jag undrar om det även gäller för Lars Kallsäby med anledning av vad som följer här nedan?

Lars Kallsäby (C) och Gert Wallin, tidigare ordförande i före detta Folkpartiet, alltså båda liberalt engagerade och pålästa personer, har kritiserat VLT för tidningens brister i bevakningen av flygplatsfrågan utifrån dess ekonomiska konsekvenser för skattebetalarna. I deras artikel har de påtalat sambandet mellan det skattefinansierade presstödet och tidningens skyldighet att upprätthålla en sanningsenlig bevakning av de lokala frågorna inom tidningens utgivningsområde. På sedvanligt sätt bemöttes denna artikel av tidningens chefredaktör med ett oförstående konstaterande att tidningen inte i något avseende brustit och att ledarskribenten Matilda Molander gjorde ett fantastiskt bra jobb.

Eftersom anfall är bästa försvar för ett klent förtroende i allmänhet passade Jesper Brandberg, Bengt-Åke Nilsson och Anna Lundberg på att lägga ut en rejäl skottsalva mot Kallsäby och Wallin genom att i en replik förfasa sig över att dessa ”liberala” debattörer vågat nämna ordet presstöd samtidigt som man kritiserat tidningen för deras brister i flygplatsrapporteringen. Trots att både Brandberg och Nilsson blivit kritiskt granskade av VLT i andra sammanhang skulle de ”aldrig komma på tanken att med hänvisning till att VLT uppbär presstöd – avkräva VLT:s ledarsida att förhålla sig neutral i viktiga politiska frågor.” Det här var kanske ett strategiskt utspel för att i någon mån tvätta rent i sin egen partibyk.

Jag kan inte dra en annan slutsats av det här spelet än att media tvingar politiken att göra avbön för att man utnyttjat det fria ordet genom att kritisera media - men hur blev det så?

I en krönika på långfredagen tog chefredaktören Nordström ordentlig sats och ytterligare kritiserade Kallsäby och Wallins artikel som ett hot mot demokratin och det fria ordet eftersom de nämnt det känsliga kapitlet om tidningens presstöd under 2020.  Eftersom Nordström inte var beredd att diskutera eller bemöta sakfrågan valde han återigen att flytta fokus till att Kallsäby och Wallin försöker styra vad som ska skrivas i tidningen eftersom den uppbär ett presstöd. Läser man deras artikel med vanliga glasögon förstår man givetvis att skribenterna inte i något avseende försöker styra vad som ska stå i tidningen utan de menar bara att om tidningen uppbär ett presstöd ställs det extra höga krav på saklighet och sanningsenlig journalistisk. Läser man debattörernas inlägg som "Fan läser Bibeln" kan man nog påstå att det mesta är ett hot mot demokratin och pressfriheten.

Eftersom frågan om former och villkor för mediestöd/presstöd även diskuteras livligt i tidnings- och journalistkretsar tog VLT:s ledarskribent Matilda Molander upp det aktuella fallet med ”politikerna i Västerås som ville styra tidningens innehåll” i tidningen Journalisten. I den tidningen efterlyste Matilda Molander en avbön från Centerpartiet som hon ansåg borde ta avstånd från sin partikollega, Lars Kallsäby, samt Gert Wallins artikel i VLT på samma sätt som Liberalerna hade fördömt densamma.

Trots att Centerpartiets företrädare haft framskjutna positioner i kampen för att bevara Västerås flygplats och likt flera av oss andra också ansett att VLT:s rapportering i allt väsentligt varit ensidig för en nedläggning har man nu av strategiska skäl tvingats till avbön på VLT:s debattsida lördagen den 24 april ("Centerpartiet: Vi står bakom pressfriheten").

C kritiserar nu sin främsta förespråkare för flygplatsens bevarande, tidigare flygplatsbolagets styrelseordförande och tillika ordförande i stadens kommunfullmäktige, Lars Kallsäby. 

Kallsäby har dels blivit petad från ordförandeposten i flygplatsbolaget och  dessutom förlorat uppdraget som ordförande i fullmäktige, detta för att han och Centerpartiet valde att inte stå bakom förslaget och beslutet att lägga ner flygplatsen. Att nu också få klä skott för att man kritiserat VLT för dess brister i saklig granskning av flygplatsprocessen från sitt eget parti är enligt min mening ytterst ett bevis på ett osunt spel i relationen mellan politik och media där den enskilda människan gärna offras för ädlare syften.

Jag kan inte dra en annan slutsats av det här spelet än att media tvingar politiken att göra avbön för att man utnyttjat det fria ordet genom att kritisera media - men hur blev det så? Kan det verkligen stå rätt till med demokratin i Daniel Nordströms konungarike?

Förresten, hur gick det i folkomröstningen då? Jo, lyckligtvis var västeråsarna klokare än både de faktaresistenta politikerna och VLT:s ledarredaktion! Trots VLT:s stöd till maktpartiernas beslut segrade folkviljan denna gång.

Hans Johnson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel