Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mer att göra, Matilda Molander

Annons

Matilda Molander har i ett antal artiklar tagit upp det sanslösa budgetöverdraget inom individ- och familjenämnden. Gott så, men det finns mer man skulle vilja veta, för att kunna hålla med om anklagelser om senfärdighet och inkompetens hos nämndens ordförande.

Hur var nämndens totala budget respektive utfall ut för åren 2017–19 (prognosen)? Hur var motsvarande för respektive huvudområde (typ skyddade boenden, missbrukarboenden, försörjningsstöd etcetera)?

Det har sedan mycket länge varit klart att kommunernas ekonomier skulle bli hårt ansträngda när försörjningsstödet för de nyanlända efter de två första åren övergår till kommunerna. Så det är väl ingen dålig gissning att det är just det som är huvudproblemet i det här fallet. Och då klingar Molanders anklagelser något falskt. Vad skulle man ha gjort? Dragit in på kostnaderna för de allra mest utsatta redan tidigare? Eller har Molander några enkla tips att lösa en omöjlig ekvation. Vi pratar alltså om 170 millioner.

Nämndens ordförande (och kommunstyrelsen) kan lastas för är att man, medvetet eller omedvetet, lagt blåögt naiva budgetar. Det kanske till och med är så att man i individ- och familjenämnden sett vad som komma skulle och argumenterat för ett ökat kostnadstryck, men inte fått igenom sina budgetkrav.

Vissa saker vill man ju inte gärna visa eller prata om, folk kan ju bli ännu mer förbannade.

Sven Nilsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel