Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Mer sans och fakta i klimatpolitiken, tack

Annons

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Därför är det är bra och viktigt att alla svenska riksdagspartier tar klimathotet på allvar. Med en ambitiös klimatpolitik kan EU-samarbetet verkligen göra skillnad. Men det räcker inte att politiken är ambitiös. Den måste vara genomförbar också. I sin iver att överträffa varandra reducerar de rödgröna partierna klimatpolitiken till ett sifferbingo helt utan verklighetsförankring. Det är ett hot mot både klimatet och svensk och europeisk konkurrenskraft.

Sveriges och Europas viktigaste insats för klimatet är att agera som ett globalt föredöme, och visa världen att det går att förena ekonomisk utvecklingen med minskade utsläpp. Faktum är att EU står mindre än 10 procent av utsläppen, Sverige står för en promille. Detta betyder inte att EU ska sluta driva en ambitiös klimatpolitik.

Moderaterna vill att EU ska fortsätta att utvidga systemet för handeln med utsläppsrätter, så att det omfattar fler sektorer och länkas samman med andra länders motsvarande system. Sverige och EU ska satsa mer på säker och modern kärnkraft och säkerställa att klimatvänlig el kan exporteras inom Europa för att minska beroendet av kolkraft och rysk gas. EU ska fortsätta att bära ledartröjan.

Men EU kan ändå inte lösa klimatfrågan på egen hand. Kina är redan i dag världens största utsläppsland och släpper ut mer per capita än EU. Trots behöver landet, enligt överenskommelsen i Parisavtalet, inte nå kulmen för sina utsläpp förrän 2030 och representanter för Kinas kraftindustri har bett landets myndigheter om tillstånd att bygga ytterligare 300-500 kolkraftverk, eller två i månaden, till 2030. Kolkraftverk har en genomsnittlig livstid på 40 år.

Då har vi inte ens nämnt energiinvesteringar som Kina gör utomlands inom ramen för världens största infrastrukturprojekt, “den nya sidenvägen. Där går 80 procent går till fossilprojekt. På samma gång slår FN:s klimatpanel fast att om uppvärmningen av jorden ska stanna vid 1.5 grader måste all kolkraft vara utfasad senast 2050.

Om så Sverige eller EU når nollutsläpp i morgon räcker inte det. Kina och andra betydligt fattigare länder kommer inte att kompromissa om sin ekonomiska utveckling. Europa kan inte tvinga andra länder att följa i våra fotspår. Bara inspirera. Det gör vi genom en politik som levererar resultat, och som visar att det går att minska utsläppen och förbättra människors välfärd och stärka företagens konkurrenskraft. Inte genom alarmism eller en överbudspolitik helt frikopplad från fakta och realiteter i vår omvärld. Om det vore så enkelt som att föreslå de högsta utsläppsminskningarna på kortast tid hade alla föreslagit 100 procent till i morgon. Men inte ens Miljöpartiet gör det.

Olof Palme sade en gång i tiden att politik, det handlar om att vilja. Men inte ens i den frågan hade han rätt. Politik handlar om att göra och åstadkomma riktiga resultat. Det är såklart enklare att inskränka klimatpolitiken till en tävling om vem som är mest radikal. Men precis som alla andra politikområden kräver och förtjänar klimatpolitiken en seriös diskussion som innefattar både svåra avvägningar och tar hänsyn till kostnadseffektiviteten. Det är avgörande, inte minst för klimatet.

Christofer Fjellner (M), Europaparlamentariker

Jessica Polfjärd (M), Toppkandidat till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons