Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mer sprit bättre än fler jaktvapen?

Annons

Mer alkoholförsäljning är bättre än fler jaktvapen, som ”låter farligt”. Det tycker två ledarskribenter på VLT, som recenserar M-politikern Åsa Coenraads motionsskrivande i riksdagen.

Ledarskribenterna Gustav Ericsson och Matilda Molander vimsar till det rejält när de ska recensera riksdagsmotionerna som skrivits av moderaten Åsa Coenraads från Västerås.

”Skyttar bör få ha fler vapen i vapenskåpet och få förvara ammunition de inte har licens för hemma, är några av förslagen. Det låter farligt tycker ledarredaktionen. Bättre då med förslaget om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol på prov – och att Västmanland ska vara pilotlän. Skål för det!”

Det skulle vara bra med en källa på skribentduons antagande att fler jaktvapen” låter farligt”, jämfört med alkoholskadorna i samhället.

Vådaskjutningarna vid jakt har sjunkit till nästan noll. Det visar en doktorsavhandling från förra året vid Umeå universitet.

En undersökning av forskaren Björn Hagelin om 971 anmälda grova brott utförda med skjutvapen under åren 2000 till 2010 visar i sin tur att det var högst två fall per år där det använts legala vapen som kom från skyttar eller jägare.

Statliga Missbruksutredningen från 2011 kom fram till att alkohol kostade samhället cirka 49 eller 66 miljarder kronor år 2008, beroende på vilken beräkningsmetod som användes.

Så vad är farligast, fler legala vapen eller fler ställen där det säljs alkohol?

Ledarskribentsduon på VLT både skålar och skjuter sig i foten.

För egen del ser jag hellre att det går att få licens på fler jaktvapen än jag åker ut och köper en flaska vin på en gård.

Anders Ljung

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel