Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Miljöövergrepp på Önsta Gryta

Annons

Ekonomisk tillväxt och ett sunt miljötänk är tillsammans grunden för utveckling och välfärd.

Trots att detta borde vara en självklarhet för alla så är det förvånansvärt många som inte har tagit till sig det på fullt allvar. Ett bevis på detta är ett ”övermaga” och vansinnigt garagedörrsprojekt i ett radhusområde med 120 radhus på Önsta Gryta. Garageprojektet går ut på att byta ut de befintliga och väl fungerande trädörrarna mot metallportar som importeras från utlandet. Projektet har pågått i flera år och är nu inne på en andra styrelse i samfällighetsföreningen som driver projektet framåt, med samma bristfälliga och näst intill obefintliga information.

Inga oberoende och opartiska konsekvensanalyser och information av de båda alternativen trädörrar eller metallportar har presenterats de 120 fastighetsägarna. Detta trots skriftligt löfte från styrelsen i kallelsen till årsstämman i oktober 2019.

Det är inte bara ett utan minst tre övergrepp som sker, och drabbar både fastighetsägarna och samhället om utbytet av trädörrarna blir verklighet, nämligen:

• Miljöövergrepp

• Kapitalförstöring

• Arkitekturförändring

Miljöövergrepp utan motstycke är ett faktum. Detta genom att kasta bort väl fungerande trädörrar och montera in importerade motordrivna metalldörrar. Kanske enbart för att får trycka på en knapp och slippa kliva ur bilen och öppna garagedörrarna.

Kapitalförstöring är det ett levande bevis på, när man tittar på ekonomin över en första 10-årsperiod. Underhållet av de befintliga garagedörrarna beräknas kosta 1–1,5 miljoner kronor mindre än inköpet av de föreslagna metallportarna. Vad utfallet för nästa 10-årsperiod blir torde knappast vara till någon fördel för metallportarna.

Arkitekturförändring sker brutalt och strider mot arkitektens andemening både i områdets färgval, materialval och planering. Ett unikt och stilmässigt annorlunda radhusområde som bör bevaras i sitt ursprung och som representerar 1970-tal. Precis som de K-märkta radhusen på Dybecksgatan som med sina garagedörrar i trä, som är drygt 60 år och nu skall få en ny träpanel.

Heder åt Dybecksgatans ägare som bevarar och lever med grundmurat miljö och bevarandetänk.

Som en motkraft till styrelsen och deras mörkande av information till de 120 radhusägarna, bildades en arbetsgrupp med tre radhusägare. Gruppen började arbeta fram fakta kring projektet och tvingade fram en opartisk och professionell besiktning av de befintliga trädörrarna. Resultatet visade och visar på ett mycket gott skick på huvuddelen av de 120 garagedörrarna.

Ytterligare förändringar tvingades fram som exempelvis utskick av en enkätförfrågan till samtliga 120 radhusägare. Tyvärr så förvanskades enkätsvaren så att det skulle tolkas som en fördel för byte till metallportar.

Arbetsgruppen har gjort ett stort och gediget arbete med att ta fram en opartisk och korrekt status av nuläget samt för och nackdelar av de två alternativen.

Arbetsgruppen har i sitt förvar ett omfångsrikt och gediget arbetsmaterial som klart visar på de direkta misstag som begåtts av styrelsen i hela ärendet. Detta stärker mig i alla delar att styrelsen levererat partsinlagor, som dessutom i flera fall inte överensstämmer med verkligheten.

Nåväl, än är alltså sista ordet inte sagt, och tron på att ett vanligt sunt förnuft även kan och borde infinna sig hos en ”lekmannastyrelse”, som därmed borde kunna förhindra det beskrivna övergreppet. I stället uppmanas de ansvariga – gör om och gör rätt!

Kjell Strandberg

En av 120 fastighetsägare från byggåret 1978 och en i arbetsgruppen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel