Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Missbruksvården i Västerås – vart är vi på väg?

Sedan 1996 har jag varit chef för Råbystallet Västerås. Det är en verksamhet för de som har missbruks- och/eller psykiska problem, som jobbar för någonting vi kallar ”normalisering”. Klienterna får, förutom kvalificerad behandling för sina problem, även arbeta. Vi har ett restaurangkök, en cykelverkstad, fastighetsskötargrupp, städ- och receptionsgrupp.

När jag började på Råbystallet 1996 hade vi 20 klienter, i dag har vi 32, men i oktober 44 klienter. Av de 12 som försvunnit nu under hösten har 10 stycken gjort det mot sin vilja, trots att det fungerat bra för dem så har de tvingats sluta sin behandling på Råbystallet. Anledningen är att ”Socialtjänsten fått nya direktiv att arbeta efter” enligt vad jag förstår. Men dessa direktiv gör en omedelbar nedrustning av vårt sociala skyddsnät i Västerås, och jag trodde aldrig att en S-styrd kommun skulle gå i bräschen för något sådant, skäms!

Det är de som har sämst förutsättningar som drabbas. De som inte lyckats någon annanstans.

Jag vet att man länge tyckt att Råbystallet är en mycket bra verksamhet, det är därför vi genom åren fått fler och fler klienter, vi klarar nämligen de klienter andra har svårt att klara.

Jag vill påstå att Råbystallet är en stor besparingsmöjlighet för socialtjänsten i Västerås och jag är förvånad att man utan att ens prisförhandla/försökt upphandla oss i stället försöker kopiera oss!

Jag undrar vad som händer med de som vill sluta, men som inte kan hålla sig drogfria hela tiden, de som verkligen riskerar att kosta eller i värsta fall dö. Det finns nu ingen verksamhet för dem i Västerås att utvecklas och motiveras i. De är lämnade på gatan, som ”ingen skulle bli” enligt socialnämnden.

Jag vill påstå att Råbystallet är en stor besparingsmöjlighet för socialtjänsten i Västerås och jag är förvånad att man utan att ens prisförhandla/försökt upphandla oss i stället försöker kopiera oss! Det verkar som om den kommunala protektionismen är det som gäller.

Råbystallet har verkat under 30 års tid och många har kommit på fötter tack vare Råbystallet, nu ska den möjligheten tydligen försöka elimineras, synd tycker jag och många med mig.

Att högskoleutbildade socionomer så sent som i maj placerade personer på Råbystallet eftersom de med sin kompetens bedömde att de var i behov av stöd kan väl knappast ha förändrats på ett halvår? Nej, det som hänt är att man, som vanligt, slår hårdast på de som befinner sig lägst på samhällsskalan när ekonomin styr. Dessa individer är också de som kan komma att kosta mest om de återfaller.

Jag hade önskat att Västerås Stad, i stället för att få panik och vidta en massa, för framtiden kommande kostnader (LVM) åtgärdat underskottet på ett mer genomgripande sätt. Man borde ha haft en genomgång med samtliga, även ideella, privata föreningar/företag om vilka behov som finns och hur vi tillsammans skulle kunna lösa dem.

Visst, detta hade kanske tagit lite längre tid och man hade inte kommit undan underskottet, men man hade gett sig tid att planera hur man undviker underskott i framtiden och framförallt hade man kunnat skapa en missbruksvård som täckte alla behövande grupper.

Nu kör kommunen sitt eget race utan att ta del av våra kunskaper både kring klienter och innehåll i verksamheter. Det låter inte som ett framgångsrecept.

Än är det inte försent att träffas och diskutera och utbyta erfarenheter och kunskaper kring dessa klienter och få till något som gör att vi slipper ha individer som faller mellan vart samhälles ”stolar”. Jag är tillgänglig för att delge kommunen och andra instanser mina idéer och erfarenheter om hur vi skulle kunna få till en bra och heltäckande missbruksvård i Västerås.

Beslutsfattare: hör gärna av er, jag är tillgänglig.

Patrik Thorsell

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel