Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Missförstå mig rätt om flygplatsen

Kommentar till inlägget ”Viktigt att vi sparar in där vi kan” av Jesper Brandberg i VLT 19 juli. Det är riktigt att min personliga uppfattning är att Västerås flygplats inte har någon framtid. Som reservflygplats fungerar säkert Skavsta betydligt bättre med större lokaliteter och bättre förbindelser till Stockholm. Som fraktflygplats så står Örebro bättre rustad. Brandflyg, både helikoptrar och flygplan, behöver inte en fullstor flygplats, tvärtom är det bättre med en provisorisk plats nära branden. 

Vad gäller elflyg så förstår jag inte vem som skulle åka från Stockholm till Västerås för att flyga till Göteborg, Sundsvall eller andra flygplatser inom räckhåll för elflyg. Och som militärflygplats ligger Västerås för nära Stockholm. Utveckling av vapensystem, till exempel drönare, har gjort att krigsföring är helt annorlunda i dag jämfört med för bara tjugo år sedan.

Så, ja Brandberg och jag med flera är överens om att Västerås flygplats inte har någon framtid som trafikflygplats.

Beträffande de 30 miljonerna så är det inte så att jag är emot ett tillskott på 85 vårdbiträden, 70 undersköterskor eller 55 sjuksköterskor till äldreomsorgen eller mera personal till skolan. Enligt min mening behövs betydligt mera resurser än dessa. Vad jag vänder mig mot är att politiker får det att låta som dessa 30 miljoner skulle lösa alla problem inom vård, omsorg och skola.

Enligt Brandberg "är det viktigt att vi sparar in där vi kan". Dock har man ingenstans hört att någon politiker anger vilka övriga besparingar man kan göra för att frigöra resurser till vård, omsorg och skola, inte minst med tanke på vad corona kan medföra för kostnader. Ett sätt vore att till exempel lägga projekt Mälarporten i malpåse under några år. Stationshuset fungerar säkert ett antal år till och området runt om kommer inte att försvinna bara för att man skjuter på exploateringen.

Torbjörn Einarsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel