Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Misskötseln av Västerås utemiljöer måste åtgärdas

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har styrt Västerås sedan 2010. Denna mandatperiod med två ytterligare samarbetspartier (Centerpartiet och Liberalerna) under namnet Utveckla Västerås. Tyvärr går utvecklingen åt fel håll, inte minst när det gäller stadens utemiljöer.

Strandstråken i Västerås, från Lögarängen till Öster Mälarstrand samt längs Svartån är misskötta.

En stor andel västeråsare tillbringar mer tid i staden denna sommar och upptäcker brister som varit kända sedan länge, exempelvis ogräs som växer i refuger och mellan gatstenar. Bristerna förstärks när det ständigt ska göras besparingar inom kommunen utan att ta bort någon uppgift, samtidigt som de olika förvaltningarna inte samarbetar tillräckligt.

Strandstråken i Västerås, från Lögarängen till Öster Mälarstrand samt längs Svartån är misskötta. En av orsakerna är en oklar fördelning mellan tekniska kontoret och kultur och idrottsförvaltningen. Det handlar om till exempel skötsel av livräddningsutrustning (olika förvaltningar har ansvar på olika ställen), städning, och underhåll av bryggor och trädäck längs Mälaren. Vi har flera gånger under de senaste åren påtalat att detta måste lösas och att de oklara situationerna inte ska drabba västeråsarna. Västerås båtägare ska inte behöva ta alla kostnader som är i gränslandet.

Ett annat exempel är Södra Björnön, där kommunen tog över skötseln av området när privat aktör sålde. Här saknas beslutad ansvarsfördelning även om kultur och idrottsförvaltningen tagit på sig att sköta motionsspår och hundbad samt tekniska kontoret skogen. Så övriga ytor saknar budget och prioritering.

De till otydliga och ibland märkliga uppdelningarna av ansvar skapar förvirring och medför tyvärr allt för ofta att åtgärder och dess kostnader bollas mellan politiker i olika nämnder och förvaltningar.

Det kan tyckas långt till vintern, men snart är den här, och isbanor ute i bostadsområden är mycket populära bland västeråsarna. Särskilt för de mindre barnen som inte behöver ta sig till Rocklunda för att åka skridskor.

Många fina initiativ och arbeten av de boende har gjorts på bland annat Rönnby. Men tyvärr är det en budgetpost som det alltid ska sparas på. I år togs beslut att inte spola banorna. Vi moderater lade därför i januari ett förslag på att hitta en långsiktig lösning. Förslaget bifölls men ingen lösning är presenterad.

Nu är vägs ände nådd. I höst måste de stora samtalen ske, ny fördelning och åtgärder vidtas.

Moderaterna, som är i opposition, är gärna med i dessa samtal och skapar långsiktiga och hållbara lösningar. För situationen som blivit de senaste åren är inte en utveckling av Västerås, det är en avveckling av vår fina kommun.

Anna Hård af Segerstad (M)

oppositionsråd

Stefan Lindh (M)

ledamot tekniska nämnden

Carl-Johan Aberger (M)

ledamot tekniska nämnden

Håkan Lindberg (M)

ledamot Nämnden för idrott, fritid och förebyggande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel