Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Moderaterna sviker de unga politikerna

Annons

Vi är förvånade över Moderaternas svek mot unga politiker under torsdagens fullmäktige. Det är anmärkningsvärt att de ser så pass lättvindigt på ungas politiska engagemang.

Simon Damberg valdes till ersättare i kulturnämnden efter valet 2018. Simon påbörjade civilingenjörsstudier i Uppsala under hösten 2019 och har med anledning av detta folkbokfört sig i staden, enligt skatteverkets regler. Enligt kommunallagen medför flytt och folkbokföring på annan ort att en förtroendevald inte längre är valbar i orten som förtroendeuppdraget befinner sig på, vilket innebär att uppdraget upphör. Det finns dock möjlighet för kommunfullmäktige att besluta att den förtroendevalde får dispens att behålla sitt uppdrag under återstoden av mandatperioden.

Som ung politiker i dag är det redan svårt att prioritera mellan sitt förtroendeuppdrag, heltidsstudier och otrygga anställningar med ett oreglerat schema.

Att bedriva heltidsstudier är en krävande sysselsättning. Stora krav ställs på studenter och de måste ofta kompromissa bort delar av sitt sociala liv. Godkända studier är kopplade till studiestödet, vilket i stor utsträckning utgör studenters uppehälle. Trots detta väljer vissa studenter att viga en stor del av sin fritid till att göra en insats för samhället och demokratin. Vi tycker att vi bör stödja och inte stjälpa detta.

På torsdagens kommunfullmäktige svek Moderaterna unga politiker och deras möjlighet att kombinera politiska uppdrag med studier. För oss handlar det om ett demokratiproblem om unga inte representeras i politiken. Vi ser i dag att engagemanget bland unga sjunker av olika anledningar, bland annat en maktlöshet som unga känner inför möjligheten att påverka politiska beslut. Vi från Utveckling i Västerås har alla uppdrag i kommunfullmäktige och vill backa Simon i hans politiska ambition. Vi kommer att fortsätta kämpa för att fler unga ska kunna engagera sig i politiken – för vi är inte framtiden, vi är NU.

Jacob Axelson (L)

Elin Asplund (L)

Djeila Ahundzada (S)

Madjid Ibrahim (S)

Mathias Mardani (S)

Adam Pettersson (C)

Anna Nematbakhsh (MP)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel