Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Moderaterna värnar de utsatta

Annons

Svar till Liberalernas inlägg i VLT den 24 oktober, "Regionen måste värna de mest utsatta".

Regionfullmäktige beslutade att återremittera Moderaternas motion om att låta patienten kunna se vem som ringer från Region Västmanland. Idag är numret ofta dolt när sjukvården ringer patienten. Förslaget har berört många västmanlänningar som ställer sig positiva till att se numret i telefondisplayen.

Många människor är rädda för telefonbedragare och oönskade telefonförsäljare och väljer därför helt enkelt att inte svara när numret inte visas. Detta skapar problem för vårdpersonalen då de inte kan få kontakt med patienterna och behöver lägga ner onödig tid på att försöka nå fram. Tid som är dyrbar eftersom vårdpersonalen är hårt belastad och behöver fokusera på patienter, inte på telefoner.

Redan i dag finns den tekniska lösningen att visa antingen det egna numret eller ett gemensamt nummer till mottagningen vilket verksamheten kan välja utefter verksamhetens behov. Det gör att regionens växelnummer inte behöver visas för att dem inte skall bli nerringda.

Helena Hagberg (L) och den styrande minoriteten vill avslå motionen trots att det redan idag finns en teknisk lösning inom Region Västmanland och ett flertal mottagningar använder den redan. Liberalerna argumenterar i sin debattartikel för att det kan drabba flickor som utsätts för hedersvåld om flickans familj kan se att hon kontaktat regionens växel. Vi tror att denna risk är liten eftersom Region Västmanland har en mängd olika verksamheter och i de fall detta kan vara aktuellt får verksamheterna upparbeta lämpliga rutiner. Dolt nummer går ju fortfarande att åstadkomma från vårdgivaren sida med några enkla knapptryckningar.

Vi moderater tänker på de utsatta, och vi tänker på säkerheten för patienten, tillgängligheten i vården och arbetsbelastningen för personalen. Vi kommer att arbeta för att fler mottagningar öppnar upp och visar telefonnummer i samtalsmottagarens display.

Anna Nygren (M)

Jonna Lindman (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel