Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Molanders syn på psykiskt sjuka är horribel

Annons

I VLT den 29 november kan vi läsa en ledare av Matilda Molander där hon anser att ”Patienter som skolkar från läkaren borde skämmas”. Som vanligt när jag läser VLT vid frukostbordet läser man först rubriken, sedan den fetmarkerade texten och citat. Det är nu jag sätter kaffet i halsen och pulsen öknar markant. Står det på riktigt att Molanders åsikt är att ”Om problemen inte är allvarligare än att man kan avboka en läkartid för att istället roa sig så kanske man inte behöver få psykiatrisk vård”.

Innan jag eldar upp mig allt för mycket läser jag självklart hela Molanders ledare. I sak kan jag tycka att hon har rätt. Vi lever i ett samhälle där vi i ärlighetens namn är extremt bortskämda med vård som i princip är gratis.

Här har vi uppenbarligen en människa som aldrig har varit i behov av vård inom psykiatrin. En människa som så många andra bagatelliserar psykisk ohälsa, trots att ungefär en miljon svenskar i Sverige äter antidepressiva mediciner.

Har man själv varit i behov av hjälp via psykiatrin eller haft en närstående som är det så vet man att det ska mycket till innan man ens får en tid hos psykiatrin och att väntelistorna till samtalskontakt och en specialiserad läkare som kan skriva ut rätt medicin till vederbörande är långa.

Innan jag eldar upp mig allt för mycket läser jag självklart hela Molanders ledare. I sak kan jag tycka att hon har rätt. Vi lever i ett samhälle där vi i ärlighetens namn är extremt bortskämda med vård som i princip är gratis.

Jag håller med Molander att känner man sig frisk nog att avboka en läkartid så kanske man inte är i så stort behov av den vård som man trodde att man behövde när man sökte den. Men Molanders citat är olyckligtvis kapat och taget ur kontext. Hela meningen slutar med ”…så kanske man inte behöver få psykiatrisk vård eller en ny knäled”. Nu tror jag personligen inte att man avbokar en knäledsoperation heller för att ”roa sig”, men att citatet pekar ut de som mår psykiskt dåligt är mer än olyckligt.

Om man befinner sig i ett ständigt mörker där varje dag är en kamp att komma ur sängen så kan jag lova dig Matilda Molander att avbokar man en tid hos sin psykolog eller läkare inom psykiatrin så är det då rakt inte för att man är ute och roar sig. Det är snarare på grund av att man just den dagen är nöjd med att man orkade överleva.

Världshälsoorganisationen WHO räknar depression som ett av världens vanligaste funktionshinder (Folkhälsomyndigheten.se, 2017-04-06). Skulle en liknande ledare skrivas om folk som hade andra, fysiska funktionshinder?

Jag vet inte om jag önskar att du aldrig kommer att behöva se den andra sidan av det du skriver om. Den mörka verkligheten som är så många människors vardag. Eller om jag önskar att du någon gång i livet faktiskt behöver hjälp inom psykiatrin så att du får en personlig insikt om vad du pratar om. För jag lovar dig Matilda Molander, den dagen kommer du inte att se ner på de som mår psykiskt dåligt. Den dagen kommer du se alla som dagligen kämpar mot sina demoner som hjältar. Även om de avbokar en läkartid på psyk ett par gånger.

Malin Hemlin

Svar direkt!

Psykisk sjukdom är tyvärr något som fler än man kan ana har erfarenhet av, och jag skulle aldrig drömma om att se ner på personer som mår psykiskt dåligt.

Kritiken i texten rör inte heller personer som bokar av en läkartid för att de är sjuka, utan personer som bokar av tiden för att roa sig i stället.

Det finns ett utbrett problem i vården med patienter som till exempel avbokar sin tid på BUP för att de ska på sommarsemester, eller sin operationstid för att de ska på älgjakt. Avbokningarna kostar enorma summor pengar och gör att de som är i verkligt behov av vård får stå i långa köer.

Matilda Molander

Politisk redaktör Vestmanlands Läns Tidning

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel