Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Motorvägsbygget på E18 fortsätter enligt planen

Replik. Under de senaste dagarna har det stått i VLT att motorvägsbygget på E18 mellan Köping och Västjädra skulle vara pausat. De uppgifterna stämmer inte. Trafikverket arbetar enligt plan med vägen och det har inte skett några förändringar.

Många är måna om att den nya vägen ska bli klar, vilket också går i linje med Trafikverkets uppdrag. Nuvarande sträcka mellan Köping och Västjädra är olycksdrabbad och störningskänslig. En ny väg ökar framkomligheten och säkerheten i hela regionen, samt ger stor nytta även nationellt.

Innan man kan sätta spaden i marken måste det finnas en vägplan. Den visar hur vägen ska utformas och vilken mark som behövs. Att ta fram en vägplan är en viktig demokratisk process som är svår att forcera eftersom alla ska få chansen att tycka till om föreslagna åtgärder. Först efter överklagandetid och när planen vunnit laga kraft kan vi börja bygga. Under året har det varit samråd kring vägplanen för E18 och därefter inleds processen kring fastställande.

E18-projektet har finansiering i den nationella transportplanen och tidplanen är offensiv. Byggstart är planerad till 2022 och byggtiden är cirka 4 år, vilket innebär att vägen kan stå klar hösten 2025. Detta förutsätter dock att den formella processen med fastställande av vägplan och miljödom inte förskjuter tidsplanen.

Parallellt med E18-arbetet pågår flera andra vägförbättringar i området. På väg 56 mellan Kvicksund och Västjädra arbetar Trafikverket med bygget av en mötesfri väg som kommer att höja standarden och trafiksäkerheten. Båda satsningarna är viktiga och löper på utifrån sina respektive planer och processer.

Einar Schuch

regional direktör, Trafikverket

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel