Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: MP: Något är trasigt i västeråspolitiken

Sedan torsdagens maratonsammanträde i Västerås kommunfullmäktige har jag tagit del av många reaktioner på hur kommunens ledande politiker för sig och agerar i debatten. Därtill har VLT på både ledar- och nyhetsplats återgett en bild av våra möten som är ganska mörk – med förhalning, fulspel och tråkiga påhopp. Jag vill ge de som förfärat sig över detta rätt och jag kommer att göra vad jag kan för att det ska bli så bra som möjligt.

Under 2020 har frågan om Västerås flygplats totalt dominerat den politiska debatten i vår kommun. Den engagerar många människor, inte bara utifrån de frågor som syns på ytan – ekonomi, klimat, infrastruktur – utan kanske främst utifrån mer svårdefinierade aspekter som kommunmedborgares självbild och identitet, historia och känslomässiga kopplingar.

Bakgrunden till situationen är nog egentligen både enkel och komplicerad. Den lätta förklaringen är att vi hanterar frågor där åsikterna kraftigt går isär och att vissa konfliktlinjer är kommunalpolitikens själva livsnerv, på gott och ont. Den mer komplicerade förklaringen handlar om filterbubblor, nätkultur och allmän polarisering.

Under 2020 har frågan om Västerås flygplats totalt dominerat den politiska debatten i vår kommun. Den engagerar många människor, inte bara utifrån de frågor som syns på ytan – ekonomi, klimat, infrastruktur – utan kanske främst utifrån mer svårdefinierade aspekter som kommunmedborgares självbild och identitet, historia och känslomässiga kopplingar. Jag respekterar det och har haft flera bra, trevliga och givande samtal med västeråsare som inte alls delar min egen uppfattning i sakfrågan. Det har fått mig att delvis lägga om min retorik när jag debatterar flygplatsfrågan, det ska jag villigt erkänna.

Men bortom de trevliga samtalen på stan så finns en annan värld och jag tror att det är någonstans där som vi hittar förklaringarna till varför debatten blivit som den blivit.

I grupper på sociala medier svingas det vilt mot kommunens beslutsfattare. Det skrivs återkommande att vi som vill lägga ned flygplatsen är korrupta, att vi har dolda agendor och att vi gett uttryck för åsikter som vi faktiskt aldrig yppat. Avsändarna för dessa budskap är egentligen ganska få, det är till och med så att jag lärt mig känna igen namnen på de individer som baktalar och förlöjligar mig och mina kollegor.

Mitt i den här digitala kontexten står flera av stadens ledande oppositionspolitiker, förvisso inte särskilt aktiva själva, fullständigt marinerade av ett allt radikalare budskap. Jag tror att den här typen av filterbubblor färgar av sig på oss politiker och jag är nog egentligen inget undantag, även om forumen är andra. Efter att ha spenderat lite tid i dessa sammanhang så är det mycket lätt att se både horn och svans på sina politikerkollegor.

Jag tänker inte göra anspråk på någon typ av oskuld i den här frågan. Det finns säkerligen saker som jag både sagt och gjort som inte leder till en bättre debatt och det är något som jag ska försöka tänka på.

I maj använde sig några lokala partiföreträdare sig av förvaltningsrätten för att försöka blockera ett annat flygplatsbeslut, för att de inte höll med i sak. I juni rapporterade Sveriges Radio om att en kommunfullmäktigeledamot delat med sig av en uppmaning om att man skulle sabotera ett sammanträde till den grad att det fick ställas in. I torsdags, som VLT rapporterat om, försökte en kommunfullmäktigeminoritet förhala ett beslut, som det fanns majoritetsstöd för, till den grad att det inte skulle hinnas med. Målet tycks alltid helga medlen, även om medlen över tid är ett hot mot den representativa demokratins trovärdighet och allmänhetens tillit till det offentliga.

Jag tänker inte göra anspråk på någon typ av oskuld i den här frågan. Det finns säkerligen saker som jag både sagt och gjort som inte leder till en bättre debatt och det är något som jag ska försöka tänka på.

Jag kommer också att i framtiden tydligare markera mot andra som på ett osakligt sätt sprider dumheter om mina meningsmotståndare och jag avser föra debatten på så sakliga grunder som bara är möjligt. Förhoppningsvis kan det i förlängningen bidra till en stämning i vårt gemensamma kommunfullmäktige som ingen behöver skämmas över.

Markus Lindgren (MP)

Kommunalråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel