Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: MP saknar belägg för att bilismen ökar

Miljöpartiet hävdar i en debattartikel i VLT att SD:s förslag om sänkt bensinskatt med 1 krona per liter skulle innebära ökade koldioxidutsläpp motsvarande de sammanlagda utsläppen i tre svenska städer. Med andra ord så skulle varenda bilist öka sitt körande ganska mycket.

Frågan är i så fall, vad skulle föranleda denna ökning? Regeringen har under de senaste årtiondena i omgångar höjt skatten på bensin och diesel för att minska bilismen. Men trots ökade kostnader med skatter med mera så har bilismen inte minskat, snarare ökat. Så frågan är vilka vetenskapliga grunder har MP som belägg på att bilismen kommer öka med ett sänkt bensinpris?

Rimligen borde en minskning av bensinpriset föranleda en ökning av bilismen om tidigare prishöjningar minskat bilismen men eftersom den inte minskat med tidigare skattehöjningar så finns det alltså inget utrymme för en ökning i händelse av ett minskat bensinpris. Så en fråga till MP, vad, eller vem, skulle stå för den ökningen om det inte finns någon tidigare minskning av bilismen?

Christian Lundbäck

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel