Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Några tillrättalägganden

Replik på inlägget "Varför sådant ointresse?", VLT den 20 januari.

I ett debattinlägg riktat till grupperingen för flygplatsens bevarande, ger Markus Lindgren (MP) uttryck för ”regionens påstådda intresse för ekonomiskt engagemang i flygplatsen”.

Det finns några påståenden i Markus Lindgrens artikel som jag anser måste bemötas. Lindgren skriver:

”När det gäller regionens påstådda intresse för ekonomiskt engagemang i flygplatsbolaget så har frågan om förändrat eller breddat ägande utretts många gånger under de två senaste decennierna.”

Jag har varit verksam som landstingsråd sedan 2002 och blev 2010 landstingsstyrelsens ordförande sedermera regionstyrelsens ordförande. Under dessa 19 år har ingen gemensam utredning gjorts där regionen på något sett varit delaktig om breddat ägande av Västerås flygplats.

Lindgren fortsätter: ”senast i januari 2020 ställdes frågan till regionens politiska ledning och inget konkret intresse uttrycktes”.

Mitt svar på den senare frågan är i dag det samma som i januari 2020. Jag svarade då att vi i den politiska ledningen i regionen undersökt vilket behov vi som region kan ha av flygplatsen, som exempelvis ambulansflyget och en tillfällig helikopterplatta under byggnationen av ett nytt akutsjukhus.

Jag svarade vidare att frågan är för tidigt ställd och att vi behöver en utredning som belyser vilken roll flygplatsen har ur ett samhällsskydd och beredskapsperspektiv. Det kan handla om framtida behov vid hot från främmande makt eller krig, en större händelse så som en skogsbrand eller någon annan form av allvarlig händelse eller kris. Underlaget behöver regionen för att kunna diskutera frågan utifrån vårt regionala utvecklingsansvar och vår roll i länets krisberedskap, och är av särskild vikt för att fatta ett politiskt beslut om ett ekonomiskt långsiktigt åtagande för länets behov av flygplatsens fortlevnad. En sådan utredning var regionen naturligtvis beredd att medverka i. Jag förstod att en sådan utredning inte var aktuell från kommunens sida och regionen kan naturligtvis inte ensidigt utreda frågor som ligger under annan huvudmans ansvar.

Denise Norström (S)

Regionstyrelsens ordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel