Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: När guldet blev till tyg

När jag läste VLT:s rubrik ”Nya visionen som ska ersätta Mälarportens omstridda guldtak” tänkte jag att det är väl ett försenat aprilskämt. Men sen slog det mig att VLT har slutat publicera aprilskämt. När man sedan läser artikeln och illustrationerna som VLT avslöjar undrar jag om det inte i alla fall är ett aprilskämt som den danska arkitektfirman Barke Ingels Group har presenterat för kommunen.

Det ”Gyllene taket” föreslås ersättas med gråfärgad takduk upphängd på vanliga pelare! Det gyllene monstertaket var 30 meter högt i hörnen. Om det kommunalgrå tygtaket, som är en fotbollsplan stort, ska upp 30 meter för att synas är ännu oklart. Det är ingen tvekan om att arkitektfirman driver med stadens ledning eller tror danskarna att västeråsarna kan gå på vad som helst.

Det är bra att kommunstyrelsen äntligen har uppfattat det omfattande missnöjet som finns med planerna på att slösa bort 500 miljoner kronor på ett gyllene tak och försöker hitta enklare lösningar. Det vore ännu bättre om man slutade anlita den dyra danska arkitektfirman och kastade planerna på det onödiga taket i papperskorgen. Det är åtskilliga tiotals miljoner som utredningarna för ett nytt resecentrum hittills kostat under de tio år som frågan har utretts. Nu måste det omedelbart bli ett slut på lekstugan.

Trafikverket och Jernhusen AB har ansvaret för järnvägens infrastruktur. Västerås kommun behöver inte betala ombyggnaden av bangården. Trafikverket kommer att förse samtliga perronger med fullgott väderskydd. Taket är onödigt och saknar praktisk funktion. Det gamla stationshuset behöver inte rivas, om det upplevs för trångt går det att bygga till.

Mälarporten har marknadsförts som unikt och spektakulärt. Ombyggnaden av stationen har fortfarande även med ”tygtaket” en utmanande design. Till vilken nytta?

Våra skattepengar gör större nytta och behövs bättre inom skola vård och omsorg.

Åke Hillman

Aktionsgruppen Stoppa taket på Mälarporten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel