Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: När ska Migrationsverket förstå vad tro är?

Våra iranska vänner sedan drygt fem år tillbaka har nu fått nej igen från Migrationsöverdomstolen att beviljas prövningstillstånd.

Både Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen går på Migrationsverkets handläggares beslut, vilket är helt felaktigt enligt oss.

Båda Kamal och Azita är konvertiter och medlemmar i Ansgarsförsamlingen. De kom till Sverige i slutet av 2014 och sökte asyl här. Kamal hade då redan blivit kristen och döpt i Armenien och Azita och barnen döptes våren 2015 i vår församling, efter att de fått undervisning av pastor. De blev medlemmar och deltar aktivt i både gudstjänster och förtroendeuppgifter. Barnen går i söndagsskola och scoutverksamhet.

Migrationsverket tror inte att de är genuint kristna enligt det avslag de fått på asylansökan.

Vi förstår inte hur man komma till en sådan slutsats. De har varit mycket aktiva i Ansgarsförsamlingen ända sedan de kom till Västerås och de har visat stor trovärdighet i sitt beslut och sin vilja att leva som kristna genom att tillhöra en gemenskap, fira gudstjänst och på det sättet fördjupas i sin tro.

Vi har religionsfrihet i Sverige. Vi får ha vilken religion vi vill och utöva den i gemenskap med andra, eller vi kan välja att inte ha någon religion alls.

I Iran där familjen kommer ifrån finns ingen religionsfrihet. Är dina föräldrar muslimer kan du inte byta religion. Om du vill vara kristen kan du inte vara med i de två tillåtna kristna kyrkor som finns, nämligen den armeniska och den assyriska. Där får man bara vara med om ens föräldrar är med där.

Blir man utvisad till Iran kan man alltså inte leva som kristen, utom i största hemlighet och det är inte religionsfrihet!

Familjen är dessutom eftersökt i hemstaden där släktingar får polisbesök som undrar var de finns.

Det är mycket farligt att bli utvisad till Iran. Ofta döden för männen och fängelse för kvinnorna.

Vi är förtvivlade. Vem ska vi vända oss till som kan riva upp detta helt felaktiga beslut?

Barbro och Hans-Erik Berglund

Agneta och Bengt Sandqvist

samt många vänner i Ansgarsförsamlingen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel