Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: När ska S sluta belöna kriminaliteten?

Efter nästan sju års regeringstid är det nog på flera områden Socialdemokraterna kan hävda att de har prioriterat riktigt, och kanske till och med kan uppvisa framgångar. Men det kan knappast gälla deras arbete för tryggheten. Enligt BRÅ:s rapport där Sveriges dödliga våld jämförs med 22 andra europiska länders, har det dödliga våldet i Sverige ökat kraftigt de senaste åren. 2017 var Sveriges dödliga våld långt över EU:s genomsnitt, och sedan dess har det dödliga våldet ökat ytterligare i Sverige.

Att då som socialdemokratiska kommunstyrelsens ordförande i Västerås, och socialdemokratiska ordföranden i Västerås, hävda att ”Socialdemokraterna prioriterar tryggheten” (VLT 12/7) kan därför endast ske mot bättre vetande. Det kan knappast heller vara till gagn för socialdemokratin att dess representanter vill framhäva kriminalpolitiken som en ”prioritering”, när dess misslyckande för att hejda våldet är både uppenbar och statistisk bekräftad.

I så fall är det bättre att hävda den senfärdighet som statsminister Stefan Löfven själv framförde här om året, när han menade att ”vi såg det inte komma”. Samtidigt finns det en stor risk att socialdemokratin kommer att förlora väljarstöd bland de väljare som i likhet med statsministern själv, tycker att det dödliga våldet ”inte är okej” utan ”oacceptabelt”. Varför borde dessa väljare rösta på socialdemokratin när det dödliga våldet endast ökar under dess styre?

Det kan tyckas orättvist för de många socialdemokratiska kommunalråden att även de under kommande val därför kan drabbas av sviktande väljarstöd. Flera av dessa försöker sitt yttersta för att bekämpa kriminaliteten med de medel som de förfogar över. I Västerås har det under mandatperioden inom majoritetssamarbetet ”Utveckling Västerås” lagts nästan 28 miljoner på trygghetsbefrämjande arbete. Att Socialdemokraterna har satsat mer på fältarbetare och myndighetsutövande socialsekreterare är alldeles utmärkt, och bortsett från eventuella satsningar på brottsförebyggande statsmiljö, kameraövervakning på gator och torg samt kommunala ordningsvakter, utgör det ungefär de åtgärder som kommunpolitiker kan göra för att förbättra tryggheten.

För bekämpningen av kriminaliteten är först och främst våra statliga myndigheters ansvar, och det är regering och riksdag som bestämmer de medel och lagrum som dessa myndigheter kan använda för att upprätthålla tryggheten. Därför bör inte socialdemokratiska kommunalråd och andra socialdemokrater försöka släta över vår regerings misslyckande för att upprätthålla tryggheten, utan använda sitt inflytande inom partiet för att påskynda arbetet för att motverka kriminaliteten.

En bra början skulle vara att upphöra med att belöna kriminaliteten. Enligt Expressen belönas över 99 procent av de utländska brottslingar som är folkbokförda i Sverige med fortsatt uppehåll efter påföljd (Expressen 18/7). Flera av dessa fortsätter med ytterligare brott i Sverige. Tyvärr har våra socialdemokratiska riksdagsledamöter för Västmanland Olle Thorell, Åsa Eriksson och Pia Nilsson hittills vägrat uttala sitt motstånd för dessa brottsbefrämjande belöningar (FP 15/1). Men alla andra socialdemokrater borde tydligt uppmana sitt parti att anamma det nu, på liberalernas initiativ, färdiga förslaget om ”Skärpta regler för utvisning på grund av brott”, och upphöra med att åtminstone belöna de grövsta utländska brottslingarna med fortsatt uppehåll i Sverige. Kriminaliteten ska aldrig belönas. Dess offer är alldeles för många.

Eythor Hilmarsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel